Πώς οι Ρώσοι "συλλαμβάνουν" drone

Ο νέος τύπος άμυνας με drone της Ρωσίας φαίνεται να προσφέρει μια πιθανή ευκαιρία πληροφοριών.

Να τι πρέπει να θυμάστε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται τα τελευταία χρόνια σε τεχνολογίες διασφάλισης και προστασίας των πληροφοριών από drone και διάφορα είδη τεχνολογιών δικτύωσης επιτήρησης από "πειρατεία" ή εισβολή εχθρού (χάκερ).

Ένα ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο, εργάζεται για να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα νέο  «δίχτυ» drone,  που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να συλλαμβάνει εχθρικά drone, ως τρόπο να αποτρέψει την επίθεση ή τη διεξαγωγή αποστολών επιτήρησης. Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει μια πρωτοφανή μέχρι στιγμής καινοτομία, με στόχο να φέρει νέα  όπλα αντι-drone  στον ρωσικό στρατό

Μια διαμόρφωση που μοιάζει με δίχτυ, φαίνεται, μπορεί να στοχεύει στην απενεργοποίηση, τη διακοπή ή ακόμα και την πλήρη σύλληψη ενός επιθετικού drone. Οι προδιαγραφές του νέου drone εξηγούνται από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS . 

«Το drone αναχαίτισης διαθέτει τουλάχιστον δύο κινητήρες με μεταβλητές γωνίες περιστροφής». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του drone είναι ότι έχει ένα δίχτυ σύλληψης ενσωματωμένο στον κοίλο χώρο του drone», γράφει το TASS. 

Το drone, που κατασκευάζεται από την Rostec (κρατική εταιρεία), σύμφωνα με το άρθρο προορίζεται να συμπληρώσει άλλες τεχνικές anti drone, όπως drones δολοφόνoι και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτή η καινοτομία προορίζεται ουσιαστικά να «πιάσει» και να παγιδεύσει ένα εχθρικό drone. 

«Το μέγεθος και η επιφανειακή τάση του διχτυού επιτρέπουν τη σύλληψη και τη συγκράτηση του στόχου, ενώ η τάση του διχτυού ρυθμίζεται μέχρι το δίχτυ να συλλάβει το αντικείμενο», εξηγεί το TASS . 

Αυτό το είδος άμυνας drone φαίνεται να προσφέρει επίσης μια ευκαιρία να αποκτηθεί ένα λειτουργικό & άθικτο drone, για να το εξετάσουν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος της λογικής για την κατασκευή του νέου drone. Επίσης, μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα  των υπαρχουσών τεχνικών ηλεκτρονικού πολέμου, που προορίζονται για εμπλοκή, παρεμπόδιση, απενεργοποίηση της διαδρομής πτήσης ενός επιτιθέμενου drone. Ίσως οι επιλογές ηλεκτρονικού πολέμου να είναι λιγότερο διαθέσιμες σε μια συγκεκριμένη τακτική κατάσταση ή να έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, ωστόσο οι στρατιωτικοί διοικητές επιθυμούν να σταματήσουν και να συλλάβουν ένα εχθρικό drone χωρίς να εκραγεί ή να καταστραφεί. Το drone βασίζεται σε κάποιο είδος ενσωματωμένου αισθητήρα (radar ή κάμερα) ή καθοδήγηση στόχευσης.

Μια προσέγγιση με drone-net είναι μια επιλογή η οποία θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη, σε αστικές ή κατοικημένες περιοχές όπου τα εκρηκτικά ή τα συντρίμμια καταρριφθέντος drone μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές.

nationalinterest.org

Σχόλια