Τα συστήματα αεράμυνας των ΗΑΕ λειτούργησαν αποτελεσματικά -Μεγάλη απειλή χαμηλά ιπτάμενα drone που δεν εντοπίζονται από radar


Οι πρόσφατες επιθέσεις με πυραύλους και drone στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, Άμπου Ντάμπι, συγκλόνισε τον Κόλπο και τις τοπικές αγορές...

Ενώ τέτοια γεγονότα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα στη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν αναταραχή σε μια χώρα που φημίζεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της στην πιο ταραγμένη ευρύτερη περιοχή. Οι Χούτι, ένα σιιτικό κίνημα της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για αυτό που αξιωματούχοι των ΗΑΕ περιέγραψαν ως επίθεση με drone και πυραύλους στο Άμπου Ντάμπι στις 17 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ατόμων στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC. 

Τις επόμενες εβδομάδες σημειώθηκαν τρεις ακόμη επιθέσεις με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που οι δυνάμεις των ΗΑΕ αναφέρουν ότι αναχαίτισαν με πιο πρόσφατη αυτή στις 3 Φεβρουαρίου. Μετά τις επιθέσεις ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στην Υεμένη...

Πόσο πειστική είναι αυτή η απειλή; 

Όχι πολύ, λένε αμυντικοί αναλυτές. «Ναι, οι Χούτι έχουν βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, αλλά η ικανότητά τους να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στα ΗΑΕ είναι σίγουρα περιορισμένη», δήλωσε στο CNBC ο Hussein Ibish, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. 

"Η πυραυλική άμυνα θα ενισχυθεί και πιθανώς θα είναι αποτελεσματική. Με κάθε επίθεση το κόστος για τους Χούτι και τους Ιρανούς υποστηρικτές τους αυξάνεται σε όρους αντιποίνων, κλιμάκωσης και απομόνωσης». Δορυφορικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Associated Press την Τρίτη, έδειξαν τον απόηχο της θανατηφόρας επίθεσης σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ. 


«Αυτό που είδαμε τη Δευτέρα ήταν η πυραυλική άμυνα των ΗΑΕ να λειτουργεί όπως υποτίθεται ότι πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε στο CNBC ο Ντέιβ Ντεσρός, αναπληρωτής καθηγητής και στρατιωτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. «Είναι πραγματικά μια χώρα που έχει ίσως την καλύτερη αντιπυραυλική άμυνα». 

 Τη Δευτέρα, ο Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Kenneth F. McKenzie, υποσχέθηκε υποστήριξη στα ΗΑΕ στην επιχείρηση κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανακοίνωσε την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-22 στην περιοχή.  Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει το USS Cole, για να περιπολεί στα ύδατα των ΗΑΕ. «Πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς ένας φίλος που βοηθά τον άλλον σε μια περίοδο κρίσης», είπε ο McKenzie.

Συστήματα αεράμυνας έναντι drones 

Τα ΗΑΕ είναι εξοπλισμένα με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD και Patriot PAC-3, μερικά από τα πιο ακριβά και πιο προηγμένα στον κόσμο. Αλλά υπάρχουν απειλές που παραμένουν, είναι πολύ μικρότερες και πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους πυραύλους και αποφεύγουν την αεράμυνα ακόμη και των πλουσιότερων χωρών: Τα drones. 

«Θα ανησυχούσα περισσότερο για τους πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας που πετούν χαμηλά και τα drone», δήλωσε ο John Krzyzaniak, αναλυτής αμυντικών όπλων και τεχνολογίας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Για μένα αυτά προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία από τους βαλλιστικούς πυραύλους των Χούτι». 

Το πρόβλημα με τα drone είναι ότι γενικά δεν εντοπίζονται από radar, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας. «Το πρώτο σας πρόβλημα είναι να έχετε την εικόνα του drone» στα radar, είπε ο Ντέιβ Ντεσρός. Τα drone είναι συχνά τόσο μικρά που «ακόμα και αν τα εντοπίσεις, μπορεί να μην ξέρεις τι βλέπεις», είπε. «Η διατομή τους (RCS) είναι πιο κοντά σε μια πάπια παρά σε ένα F-15...Απλά δεν ξέρεις τι βλέπεις και αυτή είναι η πρόκληση».

Σχόλια