Οι δυτικοί ηγέτες, διστάζουν να πουν ότι η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, ισοδυναμεί με εισβολή που είχαν προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα ερχόταν, ακόμη και όταν ο Ρώσος πρόεδρος διατάζει τις δυνάμεις του να αρχίσουν να αναπτύσσονται στις αποσχισθείσες περιοχές.
Σε τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος νωρίς την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είπε ότι οι ενέργειες του Πούτιν απλώς «νομιμοποίησαν» τα στρατεύματα που είπε ότι ήταν ήδη παρόντα στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, από τότε που ξεκίνησε μια σύγκρουση με τις αποσχισθείσες δυνάμεις το 2014. Η Ρωσία έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει τους αυτονομιστές, ενώ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι τους εξοπλίζει ή έχει δικούς της στρατιώτες στην περιοχή. Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να εισέλθουν τώρα τα στρατεύματά της και σε ποιον βαθμό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι στιγμής δεν έχει βγει δημόσια για να κάνει κάποια δήλωση, καθώς συσκέφθηκε με συμβούλους και μίλησε με τους συμμάχους για τα επόμενα βήματα.
Το ζήτημα είναι η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει τις προθέσεις του Πούτιν από εδώ και πέρα. Έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι το τελικό σχέδιό του είναι μια πλήρους κλίμακας εισβολή στον γείτονά του....Ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι δήλωσαν ότι, οι πληροφορίες τους έδειξαν συγκέντρωση περίπου 150.000 στρατιωτών και εξοπλισμού που θα μπορούσαν να επιτρέψουν επιθέσεις σε πολλές πόλεις εκτός από το Κίεβο. Εάν τα στρατεύματα μεταβούν τώρα στις αποσχισθείσες περιοχές, είναι άγνωστο αν θα μπορούσαν στη συνέχεια να περάσουν τη γραμμή επαφής μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων.
Έτσι, ενώ η Δύση έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από περιορισμένες κυρώσεις που θα στοχεύουν όσους εμπορεύονται και επενδύουν στις αποσχισθείσες περιοχές. Η οικονομική δραστηριότητα εκεί έχει ήδη πέσει κατακόρυφα από το 2014. Ένας αξιοσημείωτος δείκτης ήταν η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης την Τρίτη, να σταματήσει την ήδη καθυστερημένη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από την κυβέρνησή του να εφαρμόσει «κατάλληλες και στοχευμένες κυρώσεις κατά των ρωσικών συμφερόντων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε δημοσιογράφους την Τρίτη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Αξιωματούχοι στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηματοδότησαν ένα ενιαίο μέτωπο, με τον Λεμέρ να λέει ότι ο Πούτιν «επέλεξε να κλιμακώσει τις εντάσεις». Αλλά σε μεγάλο βαθμό απέχουν από τη χρήση της λέξης «εισβολή» μέχρι στιγμής.
Ακόμη και οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι υπήρξαν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ρωσίας, που επιμένουν σε μια τέτοια γλώσσα.
«Δεν είναι ακόμη η εισβολή για την οποία μιλούν οι εταίροι μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Αλλά είναι μια πολύ απότομη κλιμάκωση».
Στις ΗΠΑ, η ανταπόκριση διέφερε σε όλο το ιδεολογικό φάσμα, με ορισμένους από τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους να καταλήγουν αμέσως στο συμπέρασμα ότι αυτό που έκανε ο Πούτιν ήταν εισβολή.
Η εκπρόσωπος του Ουαϊόμινγκ Λιζ Τσένι, η οποία ήταν σταθερή επικριτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η πιο άμεση και έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία». Ο αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι από τη Λουιζιάνα δήλωσε σε μια δήλωση ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει κάθε διεθνή κανόνα».
Οι Δημοκρατικοί ήταν προσεκτικοί στην επιλογή των λέξεων. Ο Κρις Κουνς από το Ντέλαγουερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν σε μια περίεργη ομιλία που τροφοδοτείται από παράπονα σήμερα, κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία σε μια κραυγαλέα προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες της Μόσχας». Πράγματι, ο όρος «περαιτέρω» φαίνεται να είναι το κλειδί, καθώς η ιδέα είναι ότι η Ρωσία απλώς έχει επισημοποιήσει αυτό που η Ουκρανία αποκαλούσε εδώ και καιρό πραγματικότητα επί τόπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είπε στο Sky News ότι «θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε» με τις ενέργειες του Πούτιν τη Δευτέρα. Αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φάνηκε να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλήξουν τα «οικονομικά συμφέροντα που υποστήριζαν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», ανέφερε η Press Association. «Θα χτυπήσουν πολύ σκληρά τη Ρωσία και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρόκειται να κάνουμε σε περίπτωση εισβολής».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.