Ζοζέπ Μπορέλ : Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι από τις πιο σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Αυτές είναι από τις πιο σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
.
Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη έχει επιτεθεί σε μια γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μπορεί να το σώσει.

Αυτή δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel κάλεσε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα. Και θα συμφωνήσουν και θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για να υιοθετήσουν το ισχυρότερο πακέτο, το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είμαι σε επαφή με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της στιγμής και θα καλέσω σθεναρά και ενωμένη τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως αυτή η ανυπόφορη συμπεριφορά και η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου απομόνωση.

Δεν είναι θέμα κυρώσεων, δεν είναι θέμα διπλωματικών παιχνιδιών εξουσίας. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρόκειται για το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητάς μας.

Θα σταθούμε ενωμένοι με τους διατλαντικούς εταίρους μας και με όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για την υπεράσπιση αυτής της θέσης. Στεκόμαστε ενωμένοι λέγοντας όχι στη βία και την καταστροφή ως μέσα για την απόκτηση πολιτικών κερδών.

Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα εθνών στον κόσμο. Και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Θα σχεδιάσουμε αμέσως επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία σε αυτή τη δεινή κατάσταση.  

Θα είμαστε επίσης ενεργοί στην υποστήριξη των επιχειρήσεων εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας σε ζώνες που επηρεάζονται από αυτή τη ρωσική επίθεση. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους, έχουν κάνει άνευ προηγουμένου προσπάθειες για να επιτύχουν μια διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν ανταπέδωσε αυτές τις προσπάθειες και αντίθετα επέλεξε μονομερώς μια σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση πόλεμος. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτήν την παράλογη επιθετικότητα. Σήμερα οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Ουκρανίας. Θα σταθούμε δίπλα τους

Σχόλια