Η Ευρώπη ετοιμάζει κυρώσεις και προετοιμάζεται για ρωσικά αντίποινα


Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν την «ταχεία» επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
. Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η λίστα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το οποίο διαχειρίζεται μια κλειστή ομάδα στην Κομισιόν.

Στόχος είναι οι κυρώσεις να πλήξουν όλα εκείνα τα αγαθά που θα εμποδίσουν τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής οικονομίας. Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν την απάντησή τους στα αντίμετρα που θα προβεί η Μόσχα.

Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ ήταν απασχολημένη με τη σύνταξη λίστας κυρώσεων ως αντίποινα για οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από τη Μόσχα χωρίς να αποκαλύψει πάρα πολλές λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, ενώ το όριο για την ενεργοποίηση αυτών των μέτρων πρέπει ακόμη να καθοριστεί.

Το πακέτο συντονίζεται στενά με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και οι συνομιλίες για την ευθυγράμμιση με άλλους εταίρους όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ελβετία βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Όσον αφορά στην επιβολή τους, η EURACTIV καταλαβαίνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σχετικά γρήγορα, εντός ημερών, σχετικά με το προτεινόμενο πακέτο, καθώς όλα τα νομικά κείμενα είναι προετοιμασμένα και θα χρειαστεί μόνο να εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ, πιθανότατα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί σε περίπτωση της ρωσικής στρατιωτικής δράσης.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Κυριακή (20 Φεβρουαρίου), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες των κυρώσεων που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα στερηθεί πρόσβασης σε μεγάλα εξαγωγικά αγαθά.

«Η Ρωσία θα ήταν κατ’ αρχήν αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη δημόσια τηλεόραση ARD αργά το βράδυ της Κυριακής.

Κυρώσεις θα επιβληθούν σε «όλα τα αγαθά που παράγουμε και τα οποία χρειάζεται επειγόντως η Ρωσία για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, όπου κυριαρχούμε παγκοσμίως και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν», είπε.

Είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν παρά μόνο μετά από οποιαδήποτε εισβολή, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για άμεσες κυρώσεις.

Ο Κουλέμπα, μιλώντας επίσης στο Μόναχο, είχε επαναλάβει τις εκκλήσεις του προς τους δυτικούς εταίρους να εφαρμόσουν τουλάχιστον μέρος των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει κατά της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πώς εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε ο Κουλέμπα.

«Η κίνηση για κυρώσεις είναι τόσο τεράστια και συνεπακόλουθη που γνωρίζουμε ότι πρέπει πάντα να δίνουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Αυτό το παράθυρο είναι ακόμα ανοιχτό».

Πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων είναιη αδυναμία της.

«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», είπε. Η Ρωσία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και « αυτό δεν θα ήταν πλέον δυνατό» εάν επιβάλλονταν περαιτέρω κυρώσεις.

Ετοιμότητα για αντίποινα

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία αναμένεται να ανταποδώσει με αντίποινα, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν ορισμένες χώρες της ΕΕ περισσότερο από άλλες.

Ορισμένοι στην ΕΕ, όπως η Ιταλία, έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν περαιτέρω ρωσικές κυρώσεις στις εγχώριες οικονομίες τους ή στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ορισμένοι στις Βρυξέλλες έχουν επίσης επισημάνει ότι οι αντικυρώσεις δεν χρειάζεται να είναι μεγάλου μεγέθους για να έχουν επιζήμιες συνέπειες.

Το 2014, η Ρωσία επέβαλε «πλήρες εμπάργκο» στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες, ως απάντηση στις κυρώσεις για την Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα κράτη μέλη με μεγάλο όγκο εμπορίου με τη Μόσχα, καθώς και εκείνες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία γεωγραφικά, όπως η Φινλανδία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

euractiv.gr

Σχόλια