Ο πόλεμος έφτασε στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας Κιέβου-Όλες οι εξελίξεις


Ο πόλεμος έφτασε στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας Κιέβου το Σάββατο, καθώς ο στρατός της χώρας μάχεται για να συγκρατήσει τα ρωσικά στρατεύματα που προωθούνται σε πολλές τοποθεσίες, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο εν μέσω του ήχου εκρήξεων και πυροβολισμών.

Πολυκατοικία χτυπήθηκε: Ένα κτήριο κατοικιών χτυπήθηκε από πύραυλο ή ρουκέτα τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς πολλοί στην πόλη κοιμόντουσαν, με εικόνες και βίντεο να δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε διαμερίσματα, με τους εξωτερικούς τοίχους να έχουν καταστραφεί εντελώς. Τα αίτια της επίθεσης και η έκταση των απωλειών δεν είναι ακόμη γνωστά. 

Μάχη στους δρόμους: Τα ξημερώματα του Σαββάτου, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε μέσω Facebook ότι «Στους δρόμους της πόλης μας διεξάγονται μάχες». Κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι, να κρυφτούν σε εσωτερικούς χώρους, να καλυφθούν - και να κατευθυνθούν αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο εάν ακούσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. 

Ολονύκτιες μάχες: Εκρήξεις μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα παρατηρήθηκαν και ακούστηκαν από τις 2 έως τις 4 τα ξημερώματα, με μια σύντομη ηρεμία πριν ακουστούν πυροβολισμοί πριν τα ξημερώματα. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται εκρήξεις εντός της πόλης, μετά από μέρες σφοδρών μαχών στα περίχωρα. Ο ουκρανικός στρατός απέδωσε ορισμένες από τις εκρήξεις νωρίς το πρωί στην καταστροφή ρωσικού τανκ. 

Οι κάτοικοι παίρνουν τα όπλα: Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πρωτεύουσά τους τις τελευταίες ημέρες, με αξιωματούχους να εξοπλίζουν εφέδρους και ουκρανική τηλεόραση να μεταδίδει οδηγίες για την κατασκευή μολότοφ. Ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου είπαν στο CNN ότι έχουν πάρει όπλα και έχουν μάθει να πυροβολούν κατά την προετοιμασία της μάχης. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τη χώρα του σε ένα βίντεο που γυρίστηκε την Παρασκευή το βράδυ ενώ στεκόταν σε έναν δρόμο του Κιέβου με άλλους ηγέτες της κυβέρνησής του. «Είμαστε όλοι εδώ για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας», είπε. «Δόξα στην Ουκρανία!» 

Συγκρούσεις αλλού: Ο δήμαρχος της πόλης Vasilkiv, περίπου 35 χιλιόμετρα (21,7 μίλια) νότια του Κιέβου, είπε νωρίς το Σάββατο ότι, οι σκληρές μάχες στην πόλη είχαν οδηγήσει σε απώλειες από την ουκρανική πλευρά. 

Ουκρανοί φεύγουν: Πολλοί κάτοικοι του Κιέβου είχαν φύγει μέχρι την Παρασκευή. Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε λιγότερο από 48 ώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία είπε ότι η πλειοψηφία έχει πάει στην Πολωνία και τη Μολδαβία.

Σχόλια