Το ΝΑΤΟ επανεξετάζει τη στρατιωτική ανάπτυξη του στην Ανατολική Ευρώπη...


Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη
για να ενισχύσει την άμυνά του, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία.

"Εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές στη στάση μας, την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό, αλλά υπάρχει μια διαδικασία τώρα σε εξέλιξη εντός του ΝΑΤΟ", είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσουν για ενισχύσεις στην επόμενη συνάντησή τους στις 16-17 Φεβρουαρίου. Οι δυτικές κυβερνήσεις προέτρεψαν τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, ειδικά εάν η Ρωσία θέλει να δει λιγότερες αναπτύξεις στα ανατολικά συμμαχικά κράτη του ΝΑΤΟ.

«Αν η Ρωσία θέλει πραγματικά λιγότερο ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα, θα έχει το αντίθετο», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, αναφερόμενος στην απάντηση του ΝΑΤΟ, να αναπτύξει ομάδες μάχης στην ανατολική του επικράτεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. .

Το ΝΑΤΟ έχει επί του παρόντος στρατεύματα που εναλλάσσονται εντός και εκτός της Ανατολικής Ευρώπης, μια λεγόμενη επίμονη, αλλά όχι μόνιμη, παρουσία.

Από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, οι αναπτύξεις στρατευμάτων του ΝΑΤΟ ήταν σκόπιμα μικρής κλίμακας, λένε αξιωματούχοι, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν και να μην προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν αναφερθεί από δυτικούς αξιωματούχους ως πιθανοί οικοδεσπότες για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.


Σχόλια