Η Ρωσική εκκλησία μιλάει για κυνική ιεροσυλία της Παναγίας Σουμελά-Εμείς τι λέμε;


Και μετά παραπονιόμαστε για την επιθετική πολιτική της ρωσικής εκκλησίας, ακόμα και σε χώρες της Αφρικής, όταν εμείς δεν κάνουμε το αυτονόητο.

Το μόνο που απασχόλησε δυστυχώς την ελληνική εκκλησία, ήταν να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, την ίδια ώρα που τα όσια και ιερά του έθνους και της ορθοδοξίας, κακοποιούνται δίπλα μας. Τι περιμένουμε στα αλήθεια έπειτα από αυτό;

Οι εικόνες με DJ να παίζει μουσική και κόσμο να χορεύει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, προκάλεσαν την αντίδραση και τη διαμαρτυρία της Ρωσικής Εκκλησίας για τη βεβήλωση ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία.

Τη διαμαρτυρία εξέφρασε με δήλωσή του ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σημειώνοντας τη βεβαιότητά του ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα εγκρίνουν αυτή τη συμπεριφορά και αυτό το «περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση».

«Η θρησκευτική ειρήνη σήμερα διασύρεται και πάλι στην Τουρκία», αναφέρει ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς «στο κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Λέγεται ότι αυτό έγινε για την προσέλκυση τουριστών. Είμαι πεπεισμένος, ότι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι στην Τουρκία είναι πλειονότητα, ποτέ δεν θα ενέκριναν μια τόσο κυνική ιεροσυλία ενός χριστιανικού ιερού. Στη Ρωσία αυτή η αντιμετώπιση ενός ναού ή τζαμιού οδηγεί στην τιμωρία των ενόχων. Είναι χαροποιό να βλέπουμε, ότι τουλάχιστον εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού και των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται εναντίον του συμβάντος».

Και συνεχίζει ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά όταν έπρεπε, ώστε αυτό το κάποτε ένδοξο μοναστήρι να καταστεί προσιτό για τους προσκυνητές και τις ετήσιες θείες λειτουργίες. Εκφράζουμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για τη βεβήλωση των ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή της ηγεσία, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, δεν θα κλείσει τα μάτια σε αυτό το περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση».

Ο Μητροπολίτης δεν παραλείπει να υπενθυμίσει και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας: «Το 2020 παρακολουθήσαμε με βαθύτατη ανησυχία τη μεταβολή του μουσειακού καθεστώτος και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των χριστιανών από τον μεγαλειώδη ναό της Αγίας Σοφίας και την περίφημη για τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ιδιότητά τους ως μουσεία τα ιερά αυτά αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης των δύο παγκόσμιων θρησκειών. Τώρα πλέον αυτά τα πανχριστιανικά ιερά είναι στην πραγματικότητα απρόσιτα για τους χριστιανούς».

Σχόλια