Δένδιας: Προσχηματικές οι αιτιάσεις της Τουρκίας – Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε (βίντεο)


Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από την Μόσχα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Τουρκία διατηρεί τον μεγαλύτερο στόλο και έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου αν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο Έλληνας υπουργός.

«Νομίζω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές και μιας και βρίσκομαι εδώ θα κάνω μια παρατήρηση: Η συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης και υπέρ αυτής συνομολογήθηκε σε μια Συνθήκη και έτσι η Τουρκία δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα».

Το μήνυμα Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης των οποιονδήποτε διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει στην δημιουργία συνθηκών διευθέτησης.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την Δύση και την στάση της στο ουκρανικό: «Κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα σε άλλη κατεύθυνση αλλά γι’ αυτό να κάνετε τα παράπονά σας στους δυτικούς σας συμμάχους επειδή φουσκώνουν αυτή την φασαρία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα» 

.

Σχόλια