Ενοχλημένη η Φινλανδία από τα σχόλια Σολτς περί μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ


Τα σχόλια του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν ανησυχία και πυροδότησαν αντιδράσεις στη Φινλανδία.

Τα σχόλια του Σολτς δεν άφησαν κανένα περιθώριο για ερμηνείες.

Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τις συμμαχίες τους, η εν λόγω αρχή δεν είναι διαπραγματεύσιμη, διαβεβαίωσε ο Σολτς στις 14 Φεβρουαρίου.

Όμως, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ο Σολτς δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη και δεν θα είναι στο εγγύς μέλλον.

Με αυτό, ο Σολτς θα μπορούσε να έχει ακυρώσει τις πιθανές φιλοδοξίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter: «Βασικός πυλώνας της πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας παραμένει η επιλογή της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση να υποβάλει αίτηση είναι προνόμιο ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους».

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, η πρόεδρος του κόμματος των Φινλανδών, Ρίκα Πούρα, έγραψε στο Twitter ότι «η Γερμανία έχει μπερδέψει τις υποθέσεις της με την ενεργειακή της πολιτική με αποτέλεσμα να έχει σοβαρή εξάρτηση από τη Ρωσία. Αντί να κάνει κάτι γι’ αυτό, ο Σολτς πουλάει τους μικρότερους».

Η γερμανική πρεσβεία στο Ελσίνκι δήλωσε επίσης μέσω Twitter: «Εδώ διεξάγεται μια συζήτηση για ένα θέμα που δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική μας ευθυγράμμιση. Για λόγους σαφήνειας: Η Ουκρανία έχει κυρίαρχο δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως έχουν επαναλάβει επανειλημμένα ο καγκελάριος και η υπουργός Εξωτερικών».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας επικοινώνησε με τη Γερμανία ζητώντας να μάθει αν έχει αλλάξει η θέση της, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο σε συνέντευξή του στο κανάλι MTV3 το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Χάβιστο, το Βερολίνο είχε επαναβεβαιώσει ότι στέκεται πίσω από την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και ότι η ένταξη νέων μελών δεν αποκλείεται. Είπε επίσης ότι η δήλωση της καγκελαρίου δεν έχει εκληφθεί όπως θα έπρεπε.

Η πιο έντονη κριτική ήρθε από τον Μίκα Ααλτόλα, επικεφαλής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, ο οποίος παρατήρησε ότι «αυτός δεν είναι ο τρόπος διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία. Το σκι δεν πρέπει να γλιστράει πάρα πολύ και πρέπει να παραμένει κανείς σταθερός».

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


euractiv.gr

Σχόλια