Καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και επισφαλείς παραδόσεις από τη Ρωσία, αναζητά πλέον περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή (4 Φεβρουαρίου).
Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής καυσίμων της ΕΕ, ωστόσο η ουκρανική κρίση γεννά ερωτηματικά για τις μελλοντικές προμήθειες.
Ωστόσο, η ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να παράγει και να εξάγει περισσότερα καύσιμα είναι περιορισμένη.
Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω των προσπαθειών της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από διάφορες πηγές εκτός της Ρωσίας και να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.
Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η Σίμσον είπε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ότι η ΕΕ ελπίζει ότι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν.
Υπογράμμισε ότι η ΕΕ ελπίζει ο TAP θα αυξήσει την εξαγωγική του ικανότητα στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από περίπου 8 bcm τώρα.
Ο TAP μετέφερε περισσότερα από 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη πέρυσι, εκ των οποίων τα 6,8 bcm συνολικά είχαν μεταφερθεί στην Ιταλία.
Είναι το τελευταίο σκέλος ενός έργου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor).
Σε δελτίο τύπου, η Σίμσον είπε ότι «το τρέχον πλαίσιο» έχει φέρει στο επίκεντρο το ερώτημα «αν μέσω αυτού του διαδρόμου μπορούμε να αυξήσουμε τη βραχυπρόθεσμη παροχή φυσικού αερίου, για να αντισταθμίσουμε το έλλειμμα από άλλους αγωγούς».
«Συζητήσαμε το πώς να φέρουμε τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στο επόμενο στάδιο. Συζητήσαμε τις προοπτικές επέκτασης των υποδομών, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Επίτροπος.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα εξήγαγε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο πέρυσι, εκ των οποίων 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία. Το υπόλοιπο στάλθηκε σε Ιταλία, Γεωργία, Ελλάδα και Βουλγαρία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν την ίδια ημέρα με την Σίμσον.
Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για εισαγωγή 1 bcm/ετησίως φυσικού αερίου μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου. που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των αναγκών της.
Ωστόσο, η χώρα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί ολόκληρη την ποσότητα, επειδή ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα (ICBG, ή Στάρα Ζαγόρα – Κομοτηνή) είναι ακόμη υπό κατασκευή.
Στις αρχές Γενάρη, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ εξαπέλυσε πυρά κατά της Αθήνας ισχυριζόμενος ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να χάνει έσοδα εξαιτίας των επίμονων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα.
Η EURACTIV Βουλγαρίας αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί ότι ο αγωγός θα είναι λειτουργικός την 1ηΙουλίου, ωστόσο σχολιάζει ότι αυτό πρακτικά είναι ανέφικτο.
Διαβάστε τι απάντησαν οι ΑΒΑΞ Α.Ε., η βουλγαρική κυβέρνηση και το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας σε σχετικό ρεπορτάζ της EURACTIV.
Καθυστερεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας–Βουλγαρίας / Τι απαντούν Αθήνα, Σόφια
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.