Δομένικο Ελασσόνας: Σαν σήμερα το 1943 πνίγηκε στο αίμα από τους Ιταλούς φασίστες...


 “Από παρελθούσης Τρίτης, κωμόπολις Δομενίκου δεν υπάρχει”: Σαν σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 1943, Ιταλοί φασίστες κυκλώνουν το χωριό Δομένικο
(κοντά στη Λάρισα, σήμερα ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας). Είχε προηγηθεί ενέδρα του ΕΛΑΣ σε ιταλικό τάγμα της περιοχής, σε απόστασή 2 χλμ.

Οι κάτοικοι του Δομένικου δεν είχαν σχέση με την συμπλοκή. Οι Ιταλοί, χωρισμένοι σε τρεις φάλαγγες, εκτελούσαν όποιον συναντούσαν στο πέρασμά τους. Όταν έφτασαν στην κατοικημένη περιοχή έβαλαν φωτιά στο σπίτι του Γιάννη Καραγιάννη.

Άρπαξαν ό,τι υπήρχε στις αποθήκες τροφίμων και έδωσαν εντολή στους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην πλατεία. Μέσα σε λίγη ώρα, η φωτιά επεκτάθηκε και το Δομένικο καιγόταν από άκρη σε άκρη. Δύο άρρωστες γυναίκες που δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Όταν οι Ιταλοί διέταξαν τη συγκέντρωση των κατοίκων στην πλατεία, ο δωσίλογος πρόεδρος Νίκος Χώτος τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους πείραζε κανείς.


 Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απελευθερώθηκαν, όμως όλοι οι άντρες άνω των 14 ετών στήθηκαν στη γραμμή. Οι Ιταλοί είχαν στα χέρια τους ονομαστική κατάσταση που τους είχε παραδώσει ο προδότης Χώτος.


 Μάλιστα ο πρόεδρος υπέδειξε στους φασίστες απο που να αρχίσουν τις εκτελέσεις. Ξεχώρισαν δύο αδέλφια, τον Γεώργιο και τον Βαγγέλη Ζάγκα και άρχισαν τη σφαγή.

Στη συνέχεια εκτέλεσαν, επί τόπου, άλλα 20 άτομα. Τους υπόλοιπους τους οδήγησαν στη θέση Καυκάκι, λέγοντάς τους ότι θα τους οδηγούσαν στη Λάρισα για ανάκριση.


 Στη διαδρομή σκότωσαν αρκετούς αιχμαλώτους, αλλά και περαστικούς που έκαναν αγροτικές εργασίες και δεν γνώριζαν τι συνέβαινε, ενώ έκαψαν αρκετά σπίτια. Στις 10.30 το βράδυ ο διοικητής Μπενέλι έδωσε εντολή να εκτελεστούν όλοι.

Μέσα σε λίγη ώρα εκτελέστηκαν 135 άντρες, μαζί με τον ιερέα του χωριού. Από την ομαδική εκτέλεση σώθηκαν μόνο 6 άτομα.

00A56554 1319 4DD7 A8AE 2AD131D5AE88

  Το τηλεγράφημα του διευθυντή υποδιοικήσεως Ελασσόνας Νίκου Μπάμπαλη ξεκίνησε με την φράση “Από παρελθούσης Τρίτης, κωμόπολις Δομενίκου δεν υπάρχει”. Κανείς δεν τιμωρήθηκε. Μάλιστα, ο υπεύθυνος αξιωματικός την βραδιά της σφαγής, Αντισυνταγματάρχης Αντόνιο ντι Πάουλα, προτάθηκε από τον διοικητή Μπενέλλι για εύφημο μνεία.

Όπως και οι Γερμανοί, έτσι και οι Ιταλοί φασίστες είχαν σαν επίσημη τακτική τις δολοφονίες αμάχων σε όλα τα Βαλκάνια για να τρομοκρατούν τους πληθυσμούς. Μετά από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, οι κάτοικοι κατάφεραν να έχουν απόφαση της ιταλικής στρατιωτικής δικαιοσύνης, που αναγνωρίζει τα εγκλήματα.

Σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή κανένας από τους δράστες για να τιμωρηθεί.

 

Σχόλια