Ο Μπάιντεν ενέκρινε πώληση 16 F-16 "Block 70" 4,2 δισ. δολαρίων στην Ιορδανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε την ενδεχόμενη πώληση έως και 16 μαχητικών F-16 και σχετικού εξοπλισμού στην Ιορδανία αξίας έως και 4,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης μια πιθανή πρόσθετη πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανταλλακτικών και υλικών επισκευής για συστήματα αεράμυνας που ανεβάζει την αξία τους στα 65 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και μια πιθανή πώληση 23,7 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία για συστήματα δεδομένων και φωνής . Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ενημέρωσε το Κογκρέσο την Πέμπτη για τις πιθανές ξένες στρατιωτικές πωλήσεις.

Η Ιορδανία θέλει να αγοράσει έως και 12 F-16C και τέσσερα μαχητικά F-16D, όλα Block 70s, καθώς και 21 κινητήρες κατασκευασμένους είτε από την General Electric είτε από την Pratt & Whitney, πέντε από τους οποίους θα είναι εφεδρικοί. Η Lockheed Martin στο Greenville της Νότιας Καρολίνας θα είναι ο κύριος ανάδοχος για αυτήν την πώληση.

Το πακέτο όπλων θα περιλαμβάνει επίσης πολλά όπλα και συστήματα για τον οπλισμό των μαχητικών, όπως έξι AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pods, 72 εκτοξευτές βλημάτων LAU-129, 21 M61A1 Vulcan, 100 KMU-556 Joint Direct Attack Munition κιτ για βόμβες GBU-31 2.000 λιβρών, κιτ 102 KMU-572 JDAM για βόμβες λέιζερ 500 λιβρών JDAM GBU-54, 200 MK-84 ή BLU-117, 204 MK-112 ή BLU-84, chaff και flares

Η Ιορδανία θέλει επίσης να αγοράσει 31 Τερματικά  Link 16 τόσο για αεροσκάφη όσο και για επίγειους σταθμούς ραντάρ...

Η πώληση σημαίνει ότι περίπου 20 αμερικανοί εργολάβοι θα αναπτυχθούν στην Ιορδανία για τρία χρόνια, για να παρέχουν επιτόπια υλικοτεχνική υποστήριξη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η πώληση των F-16 θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της Ιορδανίας και θα διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού για κοινούς στόχους, όπως η καταπολέμηση τρομοκρατικών ή άλλων βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων.

Η εντολή πώλησης αμυντικού υλικού στα ΗΑΕ θα παρέχει περισσότερα ανταλλακτικά επισκευής για τα οπλικά συστήματα Homing All the Way Killer ή HAWK, Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target ή Patriot και Terminal High Altitude Area Defense ή THAAD, όπως καθώς και πρόσθετη υποστήριξη.

Η έγκριση πώλησης έρχεται εβδομάδες αφότου τα ΗΑΕ χρησιμοποίησαν ένα από τα συστήματα THAAD τους, για να αναχαιτίσουν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 17 Ιανουαρίου από μαχητές Χούτι στο Άμπου Ντάμπι, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που το THAAD χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση. Το σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, κατέστρεψε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας εμβέλειας που εκτοξεύτηκε σε πετρελαϊκή εγκατάσταση των Εμιράτων κοντά στην αεροπορική βάση Al Dhafra, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις.

defensenews.com

Σχόλια