The Economist: Η διστακτικότητα του Novak Djokovic στο εμβόλιο είναι ασυνήθιστη για έναν τενίστα. Για έναν Σέρβο δεν είναι

Ο Novak Djokovic, πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη τενίστας, προκάλεσε σάλο στις 5 Ιανουαρίου όταν του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση (εμβολιασμού) για να εισέλθει στην Αυστραλία. Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 δεν επιτρέπεται, προς το παρόν, να εισέλθουν στη χώρα. Όμως ο κ. Τζόκοβιτς, ο οποίος δήλωσε το 2020 ότι είναι «αντίθετος στον εμβολιασμό», θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, το οποίο ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου. Το αν θα το καταφέρει παραμένει αβέβαιο. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε πει στις 5 Ιανουαρίου ότι ο κ. Τζόκοβιτς θα πρέπει «να παράσχει αποδεκτές αποδείξεις ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους». Μετά από αναμονή αρκετών ωρών κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, ο κ. Τζόκοβιτς ενημερώθηκε ότι η βίζα του ακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από σχετικά με λάθη στην αίτησή του και επειδή δεν διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία για εξαίρεση.

Η οργή γύρω από την "εξαίρεση" του κ. Τζόκοβιτς έρχεται τη στιγμή που οι άνθρωποι που κάνουν κάθε είδους δουλειά, καλούνται να εμβολιαστούν ή να αποδείξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση. Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το The Economist διαπιστώνουν ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι άνδρες που αγωνίζονται σε κορυφαία επαγγελματικά αθλήματα είναι πιθανότερο να εμβολιαστούν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της χώρας τους. Το National Hockey League της Αμερικής έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των 11 πρωταθλημάτων και ενώσεων για τις οποίες συγκεντρώσαμε δεδομένα. Έχει αναφέρει ότι το 99% από τους 700 περίπου παίκτες του είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σε σύγκριση με το 73% των Αμερικανών ενηλίκων συνολικά.

 

Τα 11 αθλήματα μπορούν να χωριστούν σε τρεις  ομάδες. Τα δύο ομαδικά αθλήματα που λαμβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους—μπάσκετ και χόκεϊ επί πάγου—έχουν μέσο ποσοστό εμβολιασμού 98%. Δεδομένου ότι ο covid εξαπλώνεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους, αυτό είναι καλό τόσο για τους παίκτες όσο και για τους οπαδούς. Ομαδικά αθλήματα που λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους —ποδόσφαιρο και αμερικανικό ποδόσφαιρο— έχουν ποσοστό εμβολιασμού 94%, κατά μέσο όρο. Και τρία αθλήματα —γκόλφ, τένις και μπέιζμπολ— που παίζονται μεμονωμένα ή με μικρή επαφή, έχουν μέσο ποσοστό εμβολιασμού 88%.

Ο Covid-19 προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση σε ορισμένα αθλήματα σε σχέση με άλλα. Στις 20 Δεκεμβρίου η Premier League ποδοσφαίρου της Αγγλίας δήλωσε ότι, το 84% των παικτών ήταν σε «δρόμο εμβολιασμού», που σημαίνει ότι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ότι σε άλλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αγγλία τον περασμένο μήνα, ορισμένοι σύλλογοι αναγκάστηκαν να αναβάλουν τους αγώνες, επειδή δεν μπορούσαν να παίξουν αρκετοί παίκτες χωρίς Covid. Μεταξύ των 20 ομάδων του πρωταθλήματος, 341 παίκτες και προσωπικό βρέθηκαν θετικοί από τις 29 Νοεμβρίου και 17 αγώνες έχουν αναβληθεί. Αντίθετα, στα άλλα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν αναβληθεί μόνο δύο παιχνίδια λόγω του Covid-19 από τον Νοέμβριο.

Το τένις, ένα ανέπαφο άθλημα που λαμβάνει χώρα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να φαίνεται λιγότερο επικίνδυνο. Αλλά η Ένωση Επαγγελματιών Αντισφαίρισης (ATP), ο επαγγελματικός οργανισμός των ανδρών, έχει κάνει πολλά για να ενθαρρύνει τους παίκτες να κάνουν το εμβόλιο. Η ATP ανέφερε στα τέλη Οκτωβρίου ότι μόλις το 65% των κορυφαίων παικτών της ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά έκτοτε αυτό αυξήθηκε στο 95%. Ωστόσο, αν και η διστακτικότητα του Novak Djokovic στο εμβόλιο είναι ασυνήθιστη για έναν τενίστα. Για έναν Σέρβο δεν είναι....

Παρά τη μικρή έλλειψη εμβολίων στη Σερβία, από όπου κατάγεται, μόλις το 46% των ενηλίκων έχει πλήρως εμβολιαστεί. Εν τω μεταξύ, η χώρα έχει χτυπηθεί σκληρά από την ασθένεια. Σύμφωνα με το tracker του The Economist, η Σερβία είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων κατά κεφαλήν στον κόσμο από covid-19. Με τόσο μεγάλη επιρροή εκτός γηπέδου όσο και σε αυτό, ο δημόσιος δισταγμός του κ. Τζόκοβιτς να κάνει ένα εμβόλιο που σώζει ζωές, μπορεί κάλλιστα να κοστίσει τις ζωές των συμπατριωτών του. 

economist.com

Σχόλια