Θετικό rapid test θα δικαιολογεί την απουσία των εμβολιασμένων από τη δουλειά τους, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ

Στο εξής το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" δεν θα απαιτεί και τη διενέργεια PCR test, για να εκδίδει πιστοποιητικό νόσησης

Τέλος στο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το ποιο τεστ (rapid ή PCR), απαιτείται, τελικά, για να πιστοποιήσει ένας εργαζόμενος ότι νόσησε με κορωνοϊό, ώστε να μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης, αλλά και να δικαιούται 5ήμερη άδεια, φιλοδοξεί να βάλει η νέα ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην ημέρα.

Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ορμώμενη, προφανώς, και από τις ουρές και τον… συνωστισμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα διαγνωστικά κέντρα, είχε πει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν PCR test για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης (και άρα να απουσιάσουν από τη δουλειά τους, αφού μπαίνουν σε καραντίνα), αλλά ένα απλό rapid test. Ωστόσο, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν υπήρχε αυτή η επιλογή!

Αυτό το μεγάλο «κενό» έρχεται να λύσει η νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα και, όπως ανέφερε επίσημη πηγή του Υπουργείου Υγείας στο newsit.gr, θα προβλέπει ότι οι εργοδότες  θα παρέχουν άδεια στους εμβολιασμένους εργαζόμενούς τους που νοσούν με ένα απλό (θετικό) rapid test, καθώς, πλέον, δεν θα απαιτείται και η διενέργεια PCR test, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ταυτόχρονα, έρχονται και αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μέχρι τώρα, για να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτείται να περάσουν 30 μέρες από το θετικό PCR test. Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στις 15 μέρες.

Άρα, από το θετικό τεστ έως την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης θα χρειαστεί να περάσουν 15 μέρες και αυτό έρχεται μετά την απόφαση να μειωθεί στις πέντε μέρες η περίοδος καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και μια ρύθμιση για την αναστολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες που νοσούν από κορωνοϊό. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα απενεργοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ και τεχνικά είναι μια περίπλοκη διαδικασία.

Σχόλια