Jerusalem Post:Αν δεν έχετε συγκεκριμένες δυνατότητες κατά των drone δεν θα τα σταματήσετε...

Ο πόλεμος με drone και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισή τους, γίνονται όλο και πιο σημαντικά θέματα στη συζήτηση για την εθνική ασφάλεια

Μόλις αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός Στρατός κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που πετούσε στα σύνορα, το πέμπτο κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπεσε από τον ισραηλινό στρατό φέτος. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρία φορτηγά καυσίμων ανατινάχτηκαν από ομάδα Χούτι, που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, σε μια επίθεση που χρησιμοποίησε drone σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

Ως απάντηση στην απειλή που αποτελούν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), οι ισραηλινές εταιρείες αναπτύσσουν αποτελεσματικά αντίμετρα.

«Η μανία χρήσης των drone έχει αλλάξει τα πάντα. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι όταν τα drone άρχισαν να γίνονται εμπορικά διαθέσιμο προϊόν, το ISIS πήρε αυτό το απλό προϊόν και το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Lior Segal, Διευθύνων Σύμβουλος της AI και της εταιρείας ηλεκτροοπτικών Thirdeye.

«Δεν μιλάω για τεράστια στρατηγικά drone, μιλάω για μικρά drone που μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες. Το ISIS χρησιμοποίησε αυτό το απλό drone για να βαθμονομήσει το πυροβολικό του: κοιτάξτε την οθόνη, πυροβολήστε, διορθώστε το πυροβολικό σας. Με μια τόσο απλή διαδικασία είχαν μεγάλη ακρίβεια».

Η Thirdeye είναι μία από τις ισραηλινές εταιρείες που βοηθούν στη μάχη κατά των εχθρικών UAV: ​​η τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιεί ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε συνδυασμό με θερμικούς & οπτικούς αισθητήρες για να βοηθήσει στην ανίχνευση drones.

Εξήγησε ότι, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης είναι πως: «Τα συστήματα με ΑΙ, ποτέ δεν κουράζονται. Παραμένουν συγκεντρωμένα, εξετάζουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα και παρέχουν τις σωστές πληροφορίες».

Η ανάγκη για την συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας είναι σαφής... Όσο η τεχνολογία των drone γίνεται όλο και πιο προηγμένη, τόσο γίνεται μεγαλύτερη και η απειλή για την ασφάλεια του έθνους. Σημείωσε ο Segal: «Δεν υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση από την οποία πρέπει να κρυφτείς, είναι μια απειλή 360 μοιρών».

Σύμφωνα με τον Huber,  διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης αντιμέτρων drone Skylock, αυτή η απειλή έρχεται σε διάφορες μορφές που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή: η πρώτη από τις οποίες είναι η χρήση δικτύων 5G από τα drones για την πλοήγηση και την αποφυγή παρεμβολών.

Λόγω της χρήσης των υπαρχόντων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, είναι δύσκολη η ικανότητα να παρεμποδίσεις σημαντικά αυτά τα drones. Επειδή το να μπλοκάρεις ένα drone 5G, σημαίνει ότι μπλοκάρεις το δίκτυο 5G. «Σίγουρα δεν θα μπορείτε να το μπλοκάρετε, γιατί θα μπλοκάρετε την επικοινωνία ολόκληρης της περιοχής», εξήγησε ο Huber.

Επιπλέον, υπάρχει μια διαφαινόμενη απειλή εμφάνισης σμηνών drone, τα οποία μπορούν να στοχεύουν πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα, απειλώντας να εξουδετερώσουν τυχόν πιθανά αντίμετρα λόγω του μεγάλου αριθμού τους. «Θέλουν να κάνουν πολύ δύσκολο το να επιλέξεις ποιο drone θα σταματήσεις... Αν έχεις 50 τουλάχιστον drone να αντιμετωπίσεις, κάποια από αυτά θα φτάσουν στον στόχο», είπε ο Huber.

Μια άλλη πρωταρχική απειλή στον τομέα αντιμετώπισης των drone, είναι η ανάπτυξη UAV που δεν απαιτούν κανένα μέσο πλοήγησης εκτός από οπτικούς αισθητήρες (αυτόνομη πτήση), ουσιαστικά αφαιρώντας την εξάρτησή τους από το GPS, το ραντάρ ή την τεχνολογία RF. Αυτό, συμφωνούν οι Huber και Segal, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. «Θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όσον αφορά την τεχνολογία των αντίμετρων drone », δήλωσε ο Segal.

Με τόσες πολλές απειλές στον ορίζοντα, εταιρείες όπως η Thirdeye και η Skylock εργάζονται για να αναπτύξουν γρήγορα μια επίθεση με εξατομικευμένα αντίμετρα. «Αν δεν έχετε συγκεκριμένες δυνατότητες κατά των drone, δεν θα τα σταματήσετε», τόνισε ο Huber

jpost.com

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.