Έρχονται τα σμήνη drones και η τουρκία είναι παρούσα...Εμείς που ακριβώς βρισκόμαστε;

Η ιδέα του σμήνους Drones θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι...
Σκεφτείτε σμήνη ευκίνητων drone να επιτίθενται σε επίγειους στόχους, να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και να διεξάγουν αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ παραμένουν σε στενή επαφή μεταξύ τους... 
Παρά την καινοτομία τους οι περισσότερες ιδέες σμήνους drones που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, απέχουν ακόμη χρόνια από το να τεθούν σε εφαρμογή.
Το ότι τα σμήνη-UAV μπορούν να λειτουργούν σε στενή συνέργεια, έχει επιβεβαιωθεί από εντυπωσιακά χορογραφημένα drone show. 
Ωστόσο η μετατροπή μιας πολιτικής εφαρμογής σε στρατιωτική τεχνολογία, που μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρησιακά παραμένει μια σημαντική πρόκληση...

Αρκετές χώρες αναπτύσσουν επί του παρόντος τεχνολογίες σμήνους UAV για στρατιωτικές χρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, αλλά και η Ισπανία και η Νότια Αφρική.

Σε ποιο βαθμό αυτά τα έθνη θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα λειτουργικό σύστημα με πολλαπλές χρήσεις, μένει να φανεί και είναι απολύτως πιθανό πολλά από όσα επιδιώκονται, να παραμείνουν απλά σε επίδειξη τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Στρατός, η Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών και η DARPA δουλεύουν σε προγράμματα σμήνους UAV, με ορισμένους κλάδους να εργάζονται σε πολλά έργα ταυτόχρονα.

Μια άλλη χώρα που εξετάζει με μεγάλο ενδιαφέρον τα σμήνη UAV είναι η Τουρκία. Ο Τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί επί του παρόντος τα drone  STM Kargu με φορτίο εκρηκτικών και πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει την βελτιωμένη έκδοση του Kargu-2, ως μέρος του ταχέως αναπτυσσόμενου οπλοστασίου των drone.  

Αν και τεχνικά δεν είναι swarm drone, η επιχειρησιακή εμπειρία που αποκτήθηκε με τη μεγάλης κλίμακας χρήση του Kargu, θα είναι πιθανότατα πολύ ωφέλιμη στη μελλοντική έρευνα για τα σμήνη drone.  

Το Kargu  έχει επιχειρήσει μέχρι στιγμής στη Συρία, στη Λιβύη και πάνω στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Σύμφωνα με το oryxspioenkop η Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), ένας φορέας που διαχειρίζεται την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, υποστηρίζει επί του παρόντος μια σειρά από έργα, με στόχο τη σταδιακή δημιουργία μιας τεχνολογικής βάσης για σμήνη UAV στην Τουρκία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός σμήνους UAV στο Κέντρο Δοκιμών, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης UAV Kalecik κοντά στην Άγκυρα, το οποίο διαθέτει δικό του πεδίο δοκιμών για επιχειρήσεις UAV. Συνολικά 26 εταιρείες συμμετείχαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, στο οποίο τα προτεινόμενα drone ανέλαβαν τον εντοπισμό και την προσομοίωση της καταστροφής στόχων. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσες περισσότερες εταιρείες, οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης τεχνολογίας...

Έρχονται τα σμήνη drones και η τουρκία είναι παρούσα...Εμείς που ακριβώς βρισκόμαστε;

 

Σχόλια