Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ έχουν δεχθεί, μέχρι στιγμής, τρεις επιθέσεις drone από την αρχή του χρόνου. Αν και όλες οι επιθέσεις απέτυχαν, αυτά τα περιστατικά δείχνουν ότι τα drone αποτελούν αυξανόμενη απειλή για τα μέλη της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και ο κίνδυνος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σύντομα.
Στις 6 Ιανουαρίου, ένα drone καταρρίφθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Ain al-Asad στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος του συνασπισμού. Δύο άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κοντά στη βάση στις 4 Ιανουαρίου. Ακόμη δυο drone καταρρίφθηκαν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου...
Σύμφωνα με το Associated Press, τα drone που καταρρίφθηκαν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης φέρονται να είχαν επιγραφές «Η εκδίκηση του Σουλεϊμανί» και «επιχειρήσεις εκδίκησης για τους ηγέτες μας»
Τα συντρίμμια ενός drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022 |
Αν και δεν είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι, «αυτού του είδους οι επιθέσεις συμβαδίζουν πολύ με τα είδη των επιθέσεων, που έχουμε δει από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία.
Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2021, με στόχο ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Kata'ib Hezbollah και Kata'ib Sayyid al-Shuhada.
«Ο συνασπισμός επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις δυνάμεις των εταίρων, έναντι οποιασδήποτε απειλής και θα συνεχίσει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει αυτές τις δυνάμεις», δήλωσε ο στρατηγός John W. Brennan, Jr. στις 5 Ιανουαρίου.
Τα drone έχουν γίνει μια ολοένα και πιο επικίνδυνη απειλή κατά των αμερικανικών στρατευμάτων τα τελευταία χρόνια. Έκτοτε, τόσο τα αμερικανικά όσο και τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει drones πάνω από τη Συρία. Drones έχουν χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες δολοφονίας στο Ιράκ και τη Βενεζουέλα. Το Ιράν εξαπέλυσε μια επιτυχημένη επίθεση με drone εναντίον εγκατάστασης επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το 2019.
Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε επίσης αποτελεσματικά τουρκικά drone, για να στοχεύσει και να καταστρέψει αρμενικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ευρεία χρήση τουρκικών drone έγινε και στην Λιβύη κατά του στρατάρχη Χαφτάρ...
Ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει εφαρμόσει διάφορες τεχνολογίες για να μπλοκάρει ή να καταρρίψει drones, συμπεριλαμβανομένου και λέιζερ από το πλοίο USS Portland, οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν ευάλωτες σε επιθέσεις με drone.
Ο Στρατηγός Kenneth McKenzie Jr. , επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, έχει περιγράψει τη διάδοση της τεχνολογίας drone, μαζί με την έλλειψη αξιόπιστων τρόπων αντιμετώπισης της μεγαλύτερης απειλής για τα αμερικανικά στρατεύματα, από τότε που οι αντάρτες άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Ιράκ.
«Αυτά τα συστήματα είναι φθηνά, είναι εύκολο να τροποποιηθούν, να οπλιστούν και να πολλαπλασιαστούν εύκολα», δήλωσε ο McKenzie
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.