Η Ιρλανδία θα δημιουργήσει νέο «φύλακα» του διαδικτύου

Το Δουβλίνο επιδιώκει να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τη νομοθεσία που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα και θα επιβλέπει τις πλατφόρμες ροής και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. 

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τον Κανονισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός επιτηρητή ασφάλειας στο διαδίκτυο για τη ρύθμιση του επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου. Θα θεσπίσει επίσης μια Επιτροπή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και έναν νέο ρόλο Επιτρόπου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για την επιβολή της νομοθεσίας και τυχόν σχετικών νόμων που ενδέχεται να ψηφισθούν στο μέλλον, μεταξύ άλλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο «ανοίγει νέους δρόμους στη ρύθμιση του επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου για πρώτη φορά», λέει η κυβέρνηση και θα είναι το πρώτο μέρος ενός «κυλιόμενου πακέτου» νομοθεσίας από την ιρλανδική κυβέρνηση και την ΕΕ που επιδιώκει να προσαρμόσει τη νομοθεσία για την ψηφιακή εποχή.

Ο νόμος προτείνει να επιφορτιστεί ο Επίτροπος με την ελαχιστοποίηση επιβλαβούς περιεχομένου στο Διαδίκτυο μέσω δεσμευτικών Κωδικών Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και ότι η Επιτροπή στο σύνολό της θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις έως και 20 εκατ. ευρώ, ή το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών των πλατφορμών, για αυτούς διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώνονται.

Η συμπερίληψη ενός μηχανισμού μεμονωμένων καταγγελιών αναμένεται επίσης να εξεταστεί και ενδεχομένως να προστεθεί μέσω τροπολογιών στο νομοσχέδιο στη συνέχεια κατά τη νομοθετική διαδικασία.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν είναι η μόνη αρχή που εστιάζει επί του παρόντος στη ρύθμιση των κινδύνων στο διαδίκτυο. Μια έκθεση κοινής επιτροπής σχετικά με το προσχέδιο νόμου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη (13 Ιανουαρίου), μαζί και ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος επιδιώκει με τον ίδιο τρόπο να ρυθμίσει τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών.

euractiv.gr

Σχόλια