Πέπλο σιωπής για την προέλευση του κορονοϊού...

Δύο χρόνια μετά τον πρώτο νεκρό της πανδημίας στην πόλη Γουχάν της Κίνας η διεθνής κοινότητα αναζητεί ακόμη απαντήσεις για την προέλευση του θανατηφόρου ιού. 

Την Τρίτη συμπληρώθηκαν ακριβώς δύο χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από την πανδημία, στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Από τότε άλλοι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, ενώ περισσότεροι από 300 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί και η καταμέτρηση συνεχίζεται… Ακόμη δεν έχει δοθεί εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση και την αρχική πορεία του ιού.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει εκκλήσεις στο Πεκίνο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένος να «επιστρατεύσει» ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες, για να πάρει απαντήσεις.

Χωρίς αποτέλεσμα η αποστολή του ΠΟΥ

Αποστολή του ΠΟΥ, Βουχάν

Ιανουάριος 2021: υπό αυστηρή επιτήρηση η επιστημονική επιτροπή του ΠΟΥ μπαίνει στην κεντρική αγορά της πόλης Γουχάν

Τον Ιανουάριο του 2021 ο ΠΟΥ είχε συγκροτήσει επιστημονική αποστολή στην Κίνα για να εξετάσει την προέλευση του ιού, αλλά η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθούσε διαρκώς την έρευνα των εμπειρογνωμόνων. Σε μία πρώτη εκτίμηση οι επιστήμονες επισήμαναν ότι είναι μάλλον απίθανο να προέρχεται ο ιός από κάποιο εργαστήριο, δεν αποκλείεται όμως να έχει μεταδοθεί από ένα ζώο στον άνθρωπο. Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν σκεπτικισμό, η επιστημονική κοινότητα ζήτησε από τον ΠΟΥ να συνεχίσει τις έρευνες, αλλά η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μία δεύτερη επιστημονική αποστολή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «δεν συμφωνεί με την προσπάθεια πολιτικοποίησης» ενός επιστημονικού ζητήματος.

Ο Τουνσουέι Τσι, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, υποστηρίζει ότι : «Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην πόλη Γουχάν τον Νοέμβριο του 2019. Γιατί το αποσιωπούσε αυτό η κινεζική κυβέρνηση; Υπέφερε ο κινεζικός λαός και ο κόσμος ολόκληρος. Η αρχική απόφαση συγκάλυψης είναι η χαρακτηριστική αντίδραση ενός αυταρχικού καθεστώτος απέναντι σε μία κρίση. Ένα τέτοιο καθεστώς στηρίζει τη νομιμοποίησή του και στην ασφάλεια των πολιτών. Και όταν η ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, πρώτη αντίδραση είναι η συγκάλυψη. Η απόφασή τους να αποσιωπήσουν πληροφορίες για την πανδημία έχει δυσχεράνει τις έρευνες για την προέλευση του ιού».  dw.com

Σχόλια