Η Βουλγαρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας στις συνομιλίες, ενώ τα Σκόπια επιδιώκουν να διαπραγματευτούν την ταχεία άρση του βέτο της Βουλγαρίας στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ.
Αυτό κατέστη σαφές μετά τη βασική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στη Σόφια τη Δευτέρα (10 Ιανουαρίου). Τα βουλγαρικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο περιέγραψαν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ κατά την πρώτη επίσκεψή του στα Σκόπια στις 18 Ιανουαρίου.
«Η συμφωνία (της Βουλγαρίας) για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δεν πρέπει να συνδέεται με προθεσμίες, αλλά με πραγματικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε και δεν αρνούμαστε το δικαίωμα των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να αυτοπροσδιορίζονται και να διατηρούν τις γλώσσες τους σύμφωνα με το σύνταγμα. Η Βουλγαρία υποστηρίζει την πλήρη ισότητα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας με τους υπόλοιπους λαούς στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η πολιτική των διακρίσεων κατά των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, που ξεπερνούν τους 120.000, κλιμακώθηκε πρόσφατα».
Η Βουλγαρία επιμένει ότι τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν βασικό σημείο για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η Βουλγαρία θα επιμείνει επίσης στην επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που παρέχουν μεταφορικές και ψηφιακές υποδομές και για τις δύο χώρες, με επίκεντρο τον Διάδρομο Μεταφορών 8, που συνδέει το αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου με τη μεγαλύτερη πόλη της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας, τη Βάρνα. «Αυτό θα δώσει ώθηση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο Ράντεφ.
Τα βουλγαρικά πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι κατά την άσκηση της εσωτερικής πολιτικής της χώρας, η βουλγαρική κυβέρνηση θα σεβαστεί την τρέχουσα εθνική θέση της Βουλγαρίας.
Μέχρι τώρα, οι αρχές στη Σόφια έχουν παροτρύνει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν τις βουλγαρικές τους ρίζες πριν από το 1944, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής γλώσσας, ιστορίας και εθνικών ηρώων, να αρχίσουν να εργάζονται για την εξάλειψη της γλώσσας μίσους προς τη Βουλγαρία και την αλλαγή των σχολικών βιβλίων.
Τα βουλγαρικά αιτήματα εξακολουθούν να μην γίνονται κατανοητά από τους εταίρους της ΕΕ και η Βόρεια Μακεδονία αρνείται κατηγορηματικά να τα δεχτεί. Τους τελευταίους μήνες, η Βουλγαρία έχει αρχίσει να στρέφει το επίκεντρο των προσπαθειών της στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν αναγνωρίσει τις βουλγαρικές ρίζες τους και έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια. Αυτοί αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας που αριθμεί δύο εκατομμύρια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.