Κραυγή αγωνίας η επιστολή στον Πρωθυπουργό 47 νέων επιστημόνων στον τομέα έρευνας & εξόρυξης υδρογονανθράκων
Ακολουθεί το κείμενο επιστολής στον Πρωθυπουργό, 47 νέων επιστημόνων που εξειδικεύεται στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε μία ομάδα νέων που εξειδικεύεται στο τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Κύριος στόχος της παρούσας επιστολής είναι να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας επισημάνουμε τόσο τα πλεονεκτήματα της εν λόγω βιομηχανίας, όσο και την ηθική υποχρέωση του κράτους για την ανάπτυξή της.
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες απασχολούμενους σε μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως, ερευνητές, καθώς και σπουδαστές ελληνικών και ξένων αξιόλογων πανεπιστημίων. Για εμάς, οι εξαγγελίες και οι αποφάσεις της κυβερνήσεως του 2012, αποτέλεσαν εχέγγυα για την μελλοντική εξέλιξη του κλάδου, τα οποία μας έδωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να ακολουθήσουμε την βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Το όραμα για παραγωγή πετρελαίου στη δυτική Ελλάδα, η ίδρυση τριών συναφών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αποτέλεσε για εμάς την υπόσχεση του κράτους, ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση.
Την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον που βλέπουμε από τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων βαίνει σταθερά μειούμενο. Αρχικά, το 2012, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός από όλους για τις προοπτικές που τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα θα μπορούσαν να επιφέρουν. Η αλλαγή κυβερνήσεως το 2015, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, επέφεραν ένα «πάγωμα» στις αδειοδοτήσεις με εξαίρεση την υπογραφή ορισμένων συμβάσεων τον Ιούνιο του 2019. Φτάνοντας στο σήμερα, που σε συνδυασμό με τα πολλά αρνητικά νέα (αποχωρήσεις εταιρειών και επιστροφή οικοπέδων στο κράτος), τα οποία εν πολλοίς μπορούν να αποδοθούν στην πανδημία, ήρθαν και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο του 2021 στον τηλεοπτικό σταθμό Arab News ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου. Αυτή η δήλωση μεταφράστηκε από εμάς ως αδιαφορία, αν όχι αποστροφή, της κυβερνήσεως προς τις επενδύσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα.
Για εμάς, η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για τα πλεονεκτήματά της, όσο και για ηθικούς λόγους. Τα οφέλη αυτών των επενδύσεων για τη χώρα είναι μεγάλα και αδιαμφισβήτητα. Τα έσοδα για το κράτος, ο αντίκτυπος στο εμπορικό ισοζύγιο, οι νέες θέσεις εργασίας, η ενεργειακή ασφάλεια και η σημασία του αερίου ως καυσίμου για την ενεργειακή μετάβαση είναι αυτά τα οποία ειδήμονες έχουν ήδη παρουσιάσει στο δημόσιο διάλογο. Πέραν αυτών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής θα φέρει τεχνογνωσία απαραίτητη και για άλλους παρεμφερείς κλάδους όπως της γεωθερμίας και του CCUS (δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα)· θα αναπτυχθούν σχέσεις με ενεργειακούς κολοσσούς που είναι και οι μεγαλύτεροι επενδυτές παγκοσμίως στην ενεργειακή μετάβαση· θα υπάρξουν εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση αερίου, ενώ τέλος θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο υπέδαφός μας το οποίο δίνει δυνατότητες για ανάπτυξη και άλλων βιομηχανιών (π.χ. παραγωγή ουρανίου, λιθίου κ.α.).
Η ηθική πλευρά της ανάπτυξης της βιομηχανίας αυτής, πιστεύουμε ότι έχει επίσης τη σημασία της. Τα επαγγέλματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων απαιτούν μία πολύ υψηλή εξειδίκευση. Κατά συνέπεια, η απουσία της σχετικής βιομηχανίας στη χώρα μας, καθιστά επιβεβλημένο για εμάς να εργαστούμε στο εξωτερικό, προσθέτοντας περισσότερους νέους στο ελληνικό brain drain. Η ηθική πλευρά του πράγματος για εμάς, αλλά και για κάθε νέο που ακολουθεί ένα από τα σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι πως το κράτος με τις αποφάσεις που έχει λάβει, έχει δώσει την υπόσχεσή του ότι θα προωθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής. Αν το κράτος έχει συνέχεια και πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τα ίδια πρόσωπα και κόμματα, πιστεύουμε ότι οι εκατοντάδες αυτές υποσχέσεις, που και αυτό το ακαδημαϊκό έτος δόθηκαν, θα πρέπει να εκπληρωθούν.
Αυτό που αιτούμαστε, είναι να αντιμετωπίσετε τη βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων όπως και όλες τις άλλες βιομηχανίες και επενδύσεις στη χώρα μας· δεν επιθυμούμε να γίνουν εκπτώσεις στα περιβαλλοντικά κριτήρια· δε ζητάμε να σταματήσουν οι επενδύσεις σε ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ· δεν αιτούμαστε την επιδότηση κανενός επενδυτικού πλάνου. Ζητάμε από εσάς να «ξεμπλοκάρετε» τις επενδύσεις που καθυστερούν όπως κάνατε με το Ελληνικό, να απλοποιήσετε τις διαδικασίες αδειών και να προστατέψετε τις επενδύσεις από αυθαιρεσίες όπως κάνατε με την Ελληνικός Χρυσός και να εμπνεύσετε τους επενδυτές να προχωρήσουν όπως κάνατε με τα κέντρα των Pfizer και Microsoft. Ζητάμε μόνο να αντιμετωπίσετε τη βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και τις μεγάλες επενδύσεις που αυτή θα φέρει, όπως όλες τις άλλες βιομηχανίες.
Πιστεύουμε και κατανοούμε ότι η, μεταφρασμένη από εμάς, αποστροφή της κυβέρνησης στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων προέρχεται από το πολιτικό κόστος που έχει κάθε τέτοιου τύπου επένδυση. Θέλουμε να τονίσουμε ότι, όπως πάντοτε, εκτός από εκείνους που μάχονται ενάντια σε καθετί, είμαστε και εμείς που εργαζόμαστε. Εμείς που με ενθουσιασμό γι’αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα βιομηχανία, αλλά και βλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας, αποφασίσαμε να σπουδάσουμε, να εξειδικευτούμε και να δουλέψουμε στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτή η ομάδα, σας ζητά να της δώσετε τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου πρωτογενή τομέα που θα τη βοηθήσει κι αυτός να ακμάσει.
Με τιμή,
Ακολουθεί η επιστολή
Κρίνουμε σκόπιμο, στο σημείο αυτό, να σας θυμίσουμε τις δηλώσεις τόσο της Ντόρας Μπακογιάννη όσο και του Νίκου Δένδια , για τους υδρογονάνθρακες που προκάλεσαν ερωτηματικά και αντιδράσεις...
Υπ αυτή την έννοια μοιάζει και είναι κραυγή αγωνίας η επιστολή στον Πρωθυπουργό 47 νέων επιστημόνων στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων ...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.