24 Ιαν. 1913-Α' Βαλκανικός Πόλεμος. 1η Παγκοσμίως αποστολή ναυτικής συνεργασίας

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1913! Α΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! 1st BALKAN WAR! 1η ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ! 1st GLOBALY AIRNAVAL OPERATION!

Ο Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης χειριστής και ο Σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης παρατηρητής, με εντολή του Διοικητή της Ναυτικής βάσης του Μούδρου (Λήμνος), ξεκίνησαν για αποστολή αναγνώρισης του οθωμανικού στόλου με το υδροπλάνο Maurice Farman Hydravion/F-7.
Στις 08.30 το Α/φος αποθαλασσώθηκε και πέταξε διαδοχικά πάνω από Ελλήσποντο και Καλλίπολη και κατόπτευσε την Τουρκική Ναυτική βάση του Nagara
Η πορεία που ακολούθησαν ήταν τεθλασμένη για αποφυγή των τουρκικών παρατηρητηρίων. 
Από ύψος 1.200 μ. ο Μωραϊτίνης αναγνώρισε μεγάλο μέρος του εχθρικού στόλου: το Θ/Κ Hayreddin Barbarossa, 3 τορπιλοβόλα και 7 αντιτορπιλικά. 
Ένα από τα Α/Τ είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και επισκευαζόταν στα αβαθή. 
Όλες οι πληροφορίες αποτυπώθηκαν σε πρόχειρο σχεδιάγραμμα που το συμπλήρωσε ο Μωραϊτίνης κατά τη διάρκεια της πτήσης 
 

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Α/φος δεχόταν πυρά των τουρκικών πυροβολείων και ατομικών όπλων Τούρκων στρατιωτών, χωρίς όμως να το χτυπήσουν. 
Ο Μωραϊτίνης έριξε και 4 χειροβομβίδες που προκάλεσαν επιφανειακές ζημιές στον προβλήτα και σε πλοία. Στην επιστροφή κατευθύνθηκαν προς Λήμνο, αλλά πραγματοποίησαν αναγκαστική προσθαλάσσωση ΝΔ της Ίμβρου, λόγω μηχανικής βλάβης. 
Το Α/Τ Βέλος το ρυμούλκησε στον Μούδρο στις 15:30. Η συνολική διάρκεια της πτήσης ήταν 2ώ και 20΄, ενώ το Α/φος διήνυσε 120 χλμ. 
Ο αντικειμενικός στόχος της αποστολής η αναγνώριση του οθωμανικού στόλου στον Ναύσταθμο του Nagara, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η αποστολή είναι η 1η στην παγκόσμια ιστορία Αεροπορική αποστολή Ναυτικής Συνεργασίας και είχε ευρεία απήχηση στο τύπο ελληνικό και ξένο. 
Η σημασία για τις ελληνικές δυνάμεις ήταν σημαντικότατη.
Εκτός του γεγονότος ότι συγκεντρώθηκαν πολύτιμες πληροφορίες, διαφάνηκε πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης του αεροπλάνου σε διάφορες αποστολές.
 

Σχόλια