22 Ιανουαρίου 1830 - Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας της Ελλάδας!

22 Ιανουαρίου 1830, στο Λονδίνο υπογράφηκε Πρωτόκολλο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ σε Διάσκεψη των πληρεξουσίων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
Το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου όριζε: «Ή Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».
Το Πρωτόκολλο συνιστούσε διεθνή αναγνώριση του ελληνικού κράτους και κατά συνέπεια την ίδρυση και την έναρξη της ύπαρξής στη διεθνή κοινότητα.
Η ελληνική επικράτεια περιελάμβανε τα εδάφη που βρίσκονταν νότια της γραμμής που ενώνει τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό (συνοριακή γραμμή Αχελώου-Σπερχειού). 
Επιπλέον, καθοριζόταν ως πολιτειακή μορφή του νέου κράτους η Μοναρχία και παρεχόταν στις Δυνάμεις το δικαίωμα επιλογής του βασιλιά. Δόθηκε πλήρης αμνηστία και προβλεπόταν δικαίωμα μετανάστευσης από ή και προς «τόπον Οθωμανικόν».
«Ηγεμών Κυριάρχης της Ελλάδος» ορίστηκε ο Leopold του Sachs-Coburg (Βέλγιο), ο οποίος αρνήθηκε το θρόνο για να γίνει το 1831, βασιλιάς του νεοσύστατου κράτους του Βελγίου.
1ος βασιλιάς, της Ελλάδας θα επιλεγεί το 1832 ο 17χρονος πρίγκιπας Όθων (1815-1867), δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας .
Ορίστηκε επίσης, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, να αποκατασταθούν οι εμπορικές δραστηριότητες και η ναυτιλία.
Οι Έλληνες, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, είδαν την αρχή του ελεύθερου πολιτικού βίου του έθνους. 
Η ελληνική Επανάσταση είχε τελειώσει και υπάρχει πλέον επίσημα στη διεθνή κοινότητα το ελληνικό κράτος.
 

Σχόλια