Κινεζικά Wing Loong & Τουρκικά drones Bayraktar TB2 αποδεικνύονται "game changer" στον εμφύλιο πόλεμο της Αιθιοπίας (βίντεο)

Ο επί 13 μήνες πόλεμος της Αιθιοπίας ενάντια στους αντάρτες Tigray στο βορρά γέρνει πρόσφατα υπέρ της κυβέρνησης Abiy Ahmed,
χάρη στη χρήση drones που προμηθεύτηκαν από ορισμένες "φιλικές" τους χώρες.

Ο στρατός της Αιθιοπίας φέρεται να έχει καταλάβει στρατηγικές πόλεις με τη βοήθεια έγκαιρων πληροφοριών και εναέριας δύναμης χάρη σε αυτά τα οπλισμένα drones, επιτρέποντάς του να εξασφαλίσει ένα σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταρτικών δυνάμεων που είχαν νωρίτερα ορκιστεί να « διώξουν» τους εχθρούς.

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης εναντίον μαχητών από το βόρειο Tigray έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, ανατρέποντας τις πρόσφατες αξιοσημείωτες νίκες των δυνάμεων Tigrayan κατά την ώθησή τους προς τα νότια, ανέφερε το Al Jazeera.

Οι σημαντικές πόλεις Dessie και Kombolcha ανακαταλήφθηκαν από τις συνδυασμένες δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας αυτή την εβδομάδα, η τελευταία σε μια σειρά επιτυχιών μάχης από τότε που ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κατευθυνθεί στην πρώτη γραμμή και προέτρεψε τους Αιθίοπες να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Με μόνο 22 αεροσκάφη ετοιμοπόλεμα, η μικροσκοπική Πολεμική Αεροπορία της Αιθιοπίας φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι, η αεροπορική δύναμη και η έγκαιρη πληροφορία μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε έναν αγώνα, ειδικά σε απέραντο και μερικές φορές λοφώδες έδαφος όπως αυτό στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, όπου οι αντάρτες Tigray κρατούν σαφή επιρροή, πολιτικά και στρατιωτικά.

Πιστεύεται ότι η κυβέρνηση του Αχμέντ έχει προσεγγίσει χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού κόστους τους τελευταίους μήνες, με την ελπίδα να χρησιμοποιήσει αεροπορική δύναμη για να αντιστρέψει το ρεύμα προς όφελός της.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, κινεζικά drone Wing Loong 2 είχαν φωτογραφηθεί σε στρατιωτικές βάσεις της Αιθιοπίας. Η κυβέρνηση έχει επίσης αναζητήσει έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από την Τουρκία. Επιπλέον, μια μελέτη τον Αύγουστο αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία ότι, ιρανικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί με τους επίγειους σταθμούς ελέγχου τους, είχαν εντοπιστεί στο αεροδρόμιο Semera της Αιθιπόι.

Κινεζικά UAV

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi επισκέφθηκε πρόσφατα την Αντίς Αμπέμπα και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Πεκίνο υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας (ENDF) λαμβάνουν επίσης συστήματα από Κίνα, κυρίως οπλισμένα, μεσαίου υψόμετρου, μεγάλης αντοχής drones Wing Loong 2. Σχεδιασμένο από το Chengdu Aircraft Design & Research Institute (CADI), μέρος της China's Aviation Industry Corporation, το drone έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα όπλα (AVIC).

Το Wing Loong 2, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία οπλισμού , έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πολεμικές επιχειρήσεις και μη στρατιωτικές αποστολές, όπως εκτίμηση καταστροφών, μετεωρολογικές επιχειρήσεις και προστασία του περιβάλλοντος.

Η μετάδοση δεδομένων μεταξύ του UAV και του σταθμού ελέγχου εδάφους, διευκολύνεται από μια δορυφορική κεραία επικοινωνιών τοποθετημένη στο εξόγκωμα στην επάνω μπροστινή επιφάνεια της ατράκτου.

Τουρκικά Drones 

Η Αιθιοπία έχει επίσης αναπτύξει το τουρκικό Bayraktar, ένα drone μεσαίου ύψους και μεγάλης αντοχής (MALE). Νωρίτερα, είχαν προκύψει αναφορές ότι η Τουρκία διαπραγματευόταν συμφωνίες με την Αιθιοπία και το Μαρόκο αφού αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν αποδείξει την ικανότητά τους σε παγκόσμιες ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι.

Το Bayraktar TB2 δεν φέρει πολλά όπλα, ούτε κινείται πολύ γρήγορα, ωστόσο αυτά τα drone θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ θανατηφόρα στο πεδίο της μάχης.

Κάθε σύστημα Bayraktar TB2 περιλαμβάνει έξι εναέρια οχήματα, δύο σταθμούς ελέγχου εδάφους (GCS), τρεις τερματικούς σταθμούς δεδομένων εδάφους (GDT), δύο τηλεχειριστήρια βίντεο (RVT) και εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 150 κιλών και μπορεί να πετάξει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Ο σημαντικός ρόλος του TB2 σε τρεις πρόσφατες συγκρούσεις – τη δυτική Λιβύη, τη βόρεια Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – έδειξε τις δυνατότητές τους καθώς και την εξέλιξη των drone από χρήσιμα αντιτρομοκρατικά εργαλεία σε όπλα πεδίου μάχης. Αυτά τα drone έδρασαν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις Tigray.

Εκτός από την Κίνα και την Τουρκία, το Ιράν έχει επίσης προμηθεύσει UAV στην Αιθιοπία. Εικόνες του μαχητικού drone στο αεροδρόμιο Semera στην Αιθιοπία είχαν ληφθεί νωρίτερα από την ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat.

 eurasiantimes.com

 



Σχόλια