Αεροσκάφος Typhoon της RAF που απογειώθηκε από τη βάση της Κύπρου κατέρριψε μικρό εχθρικό drone στη Συρία ...

Ένα αεροσκάφος Typhoon της Βασιλικής Αεροπορίας κατέρριψε ένα «μικρό εχθρικό drone» πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που η βρετανική αεροπορία κατέρριψε εχθρικό αεροσκάφος μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ, πριν από σχεδόν 40 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το drone - το οποίο καταρρίφθηκε στις 14 Δεκεμβρίου - "αποτελούσε απειλή" για τις δυνάμεις του συνασπισμού που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη νότια Συρία.

Δεν αναφέρθηκε ποια εχθρική ομάδα χειριζόταν το drone.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι το χτύπημα ήταν «μια εντυπωσιακή επίδειξη της ικανότητας της RAF να εξουδετερώνει εχθρικούς στόχους στον αέρα».

Δύο αεροσκάφη Typhoon FGR4 ήταν σε περιπολία ρουτίνας από τη βάση τους στην Κύπρο, όταν τους ζητήθηκε να ερευνήσουν το μικρό drone την Τρίτη.

Οι πιλότοι το εντόπισαν και το κατέστρεψαν χρησιμοποιώντας έναν προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος Asraam.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στη στρατιωτική βάση του συνασπισμού Αλ Τανφ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ένας πύραυλος Asraam, κοστίζει περίπου 200.000 λίρες, έχει βεληνεκές 12-15 μίλια και πετά με υπερηχητική ταχύτητα.

Πηγές του υπουργείου άμυνας είπαν στο BBC ότι, αυτή η εμπλοκή πιθανότατα έγινε με το πλήρωμα του αεροσκάφους να έχει στο οπτικό του πεδίο το drone.

Είναι η πρώτη επιχειρησιακή εμπλοκή αέρος-αέρος που διεξήχθη από Typhoon της RAF και η πρώτη τέτοια εμπλοκή από την αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από το Ιράκ ή τη Συρία.

Υ.Γ

Μια ρητορική ερώτηση...

Θα απογειωθούν άραγε ποτέ Typhoon από την βρετανική βάση της Κύπρου για να καταρρίψουν τουρκικά drone από τα κατεχόμενα...;

exomatiakaivlepo

Σχόλια