Με το T-7 υπό παραλαβή, γιατί η USAF ψάχνει ένα νέο εκπαιδευτικό;

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) εξετάζει ένα νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, ένα αεροσκάφος που προορίζεται να εξομοιώσει τα μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς και να μπορεί να εκπαιδεύει καλύτερα τους νεότερους πιλότους μαχητικών στο πώς να πετούν στη μάχη. 

Η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε αίτημα για πληροφορίες (Request For Information) για ένα νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, που ονομάστηκε Advanced Tactical Trainer, στις 12 Οκτωβρίου. Όμως, δεδομένου ότι η υπηρεσία έχει τα πρώτα T-7 καθ' οδόν, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στη Βάση San Antonio-Randolph στο Τέξας το 2023, το προφανές ενδιαφέρον της υπηρεσίας για ένα άλλο - παρόμοιο - εκπαιδευτικό άφησε ορισμένους παρατηρητές να ξύνουν τα κεφάλια τους. 

Ο Dan Grazier της ομάδας εποπτείας Project on Government Oversight είπε ότι, η εξέταση από την Πολεμική Αεροπορία ενός άλλου εκπαιδευτικού αεροσκάφους εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική και τις προτεραιότητές του - και ίσως για το T-7. "Αυτό φαίνεται σαν μια πραγματικά περίεργη κίνηση", είπε ο Grazier σε μια συνέντευξη στις 29 Νοεμβρίου. «Υπάρχουν μερικά πράγματα που γνωστοποιεί αυτή η κίνηση και νομίζω ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε πραγματικά να τα επικοινωνήσει». 

Το 2018, η Πολεμική Αεροπορία ανέθεσε συμβόλαιο 9,2 δισ.$ στην Boeing για την κατασκευή 351 εκπαιδευτικών της Πολεμικής Αεροπορίας το T-7A Red Hawk. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, της ανοιχτής αρχιτεκτονικής και άλλων καινοτόμων τεχνικών σχεδιασμού ενθουσίασε πολλούς ηγέτες και θεωρήθηκε ως νέο μοντέλο για γρήγορη, αποτελεσματική ανάπτυξη αεροσκαφών. Σε μια δήλωση της, η Boeing είπε ότι, ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τι θέλει να δει το Air Combat Command (ACC) για ένα προηγμένο εκπαιδευτικό και τόνισε την ικανότητα του T-7 να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διοίκησης. «Από την ψηφιακή του αρχή, το T-7 σχεδιάστηκε για περαιτέρω ανάπτυξη», είπε η Boeing. «Αυτή η συναρπαστική ευκαιρία διερευνάται για να δούμε πώς η πορεία ανάπτυξης του T-7 για μελλοντικές αποστολές ευθυγραμμίζεται με την πρωτοβουλία της USAF». 

Το T-7 προορίζεται να αντικαταστήσει το εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-38, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών θανατηφόρων ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια — το πιο πρόσφατο στις 19 Νοεμβρίου. Τα νεότερα μαχητικά 5ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας , τα F-22 και F-35, είναι επίσης πολύ πέρα ​​από τις δυνατότητες του T-38. «Κάθε μέρα, αυτό το αεροπλάνο [T-38] αποσυνδέεται ακόμη περισσότερο από τα προηγμένα ηλεκτρονικά, την προηγμένη ανίχνευση, την προηγμένη επεξεργασία που έχουν τα σύγχρονα μαχητικά μας, και έτσι δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό αρκετά γρήγορα», δήλωσε η ACC (Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων) και ο επικεφαλής Πτέραρχος Μαρκ Κέλι σε εκδήλωση στις 25 Οκτωβρίου. 

Ο Κέλι ανέφερε ότι το T-7 έχει ήδη προγραμματιστεί από τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης, για να εκπαιδεύσει τους νεότερους αεροπόρους της υπηρεσίας πώς να πετούν. «Αλλά πρέπει να πάρω  για τους αεροπόρους [ACC] μας, το συντομότερο δυνατό, κάτι που δεν είναι ένα μεγάλο άλμα από ένα T-38 του 1964 σε ένα F-35 του 2021». Ο Κελι αναγνώρισε ότι το T-7 μπορεί να είναι σε θέση να κάνει ότι χρειάζεται η ACC και η απάντηση θα μπορούσε να είναι η αγορά περισσότερων από αυτά. Αλλά είπε επίσης ότι, η βιομηχανία μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει μερικές νέες ιδέες που θα μπορούσαν είτε να προστεθούν στο T-7 είτε να οδηγήσουν σε ένα εντελώς νέο τύπο αεροσκάφους. 

defensenews.com

Σχόλια