Η Ινδονησία εγκαταλείπει την προμήθεια Su-35 και στρέφεται στα F-15EX ή στα Rafale

Η Ινδονησία εγκατέλειψε την προσπάθεια να προμηθευτεί ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και θα αποφασίσει μεταξύ του F-15EX Eagle II (Boeing) και του Rafale (Dassault), σύμφωνα με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αναζητεί μαχητικά 4-5 γενιάς, σύμφωνα με ενημέρωση στην αεροπορική βάση Halim Perdanakusma κοντά στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Ο περιορισμός των επιλογών ανάμεσα στα αμερικανικά F-15 EX και γαλλικά Rafale έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι, η Ινδονησία θέλει δύο ως τρεις πολεμικές μοίρες, ανάλογα με τον προϋπολογισμό.

Ο αρχηγός της Αεροπορίας Πρασέτιο επιβεβαίωσε επίσης ότι με βαριά καρδιά η Ινδονησία εγκατέλειψε τα σχέδιά της, για την απόκτηση του Sukhoi Su-35 Flanker-E. Η χώρα επέλεξε το δικινητήριο, μονοθέσιο μαχητικό της Ρωσίας το 2015, αλλά ποτέ δεν υπέγραψε σύμβαση για 11 αεροσκάφη, μετά από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία το 2018.

Αν και η Ινδονησία δεν το λέει καθαρά, είναι πιθανό να ακύρωσαν την απόκτηση των Su-35 ανησυχώντας ότι, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις των ΗΠΑ.  

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2017, στοχεύει να αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς από το να αποκτούν όπλα, στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό από εχθρούς των Αμερικανών όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.

Ο Πρασέτιο ανέφερε ότι, αν επιλεγεί το F-15EX η παράδοση των μαχητικών θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2027.

Σχόλια