Αποτέλεσμα εξαετούς έρευνας του συγγραφέα Χρήστου Νοταρίδη (Ταξιάρχου ε.α., με πολύχρονη υπηρεσία & ειδίκευση στις Διαβιβάσεις) σε ελληνικές και ξένες ιστορικές πηγές, το βιβλίο αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά τον πλούτο των περιεχόμενων πληροφοριών, αλλά και το μεθοδικό τρόπο με τον οποίο εισάγει -ακόμα και τον αμύητο αναγνώστη- στο μαγικό κόσμο των στρατιωτικών επικοινωνιών.
Σήμερα, όπου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο και η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζουν άρδην τις παραδοσιακές μορφές του πολέμου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως φτάσαμε ως εδώ και τι πρωτόγονα μέσα είχαν αυτοί που πολέμησαν τότε. Δεν λείπουν μάλιστα από το βιβλίο εκπληκτικά ντοκουμέντα και περιγραφές από τον Πόλεμο, τα οποία δείχνουν τον ηρωϊσμό των Ελλήνων πολεμιστών των Διαβιβάσεων, τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με το αρχαίο υλικό, αλλά και την αυτοθυσία τους, αψηφώντας το θάνατο μπροστά στο καθήκον.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρήκαμε το κεφάλαιο όπου περιγράφονται τα οχήματα των διαβιβάσεων εκείνης της περιόδου, οι επικοινωνίες Πυροβολικού, καθώς και η συνεργασία του τελευταίου με την Αεροπορία, όπου γίνεται αναφορά στη χρήση των αεροσκαφών Henschel Hs126 και τους ασυρμάτους τους. Σε χωριστό κεφάλαιο αναφέρονται οι ασύρματοι με τους οποίους ήταν εφοδιασμένοι άλλοι τύποι ελληνικών αεροσκαφών (PZL 24, Potez, Do22, Anson, κλπ), ως και δράσεις με ρίψη υλικού διαβιβάσεων (καλώδιο) από ελληνικά αεροπλάνα.
Πολύ ενδιαφέρον το κεφάλαιο που περιγράφει τις υποκλοπές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ελληνικές επιτυχίες μέσω υποκλοπών των ιταλικών επικοινωνιών, μέρες ολόκληρες πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος και, ομοίως, χρησιμότατες οι σελίδες που αναλύουν τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, τα κρυπτογραφικά μέσα, τις επικοινωνίες των οχυρών Μεταξά και την επίδραση των επικοινωνιών (ή καλύτερα της έλλειψής αυτών) στην ήττα κατά τη Μάχη της Κρήτης.
Γενικά το βιβλίο θα ικανοποιήσει τόσο τον αναγνώστη που επιζητεί λεπτομέρειες για το υλικό, την οργάνωση και τις μεθόδους χρήσης/δράσης, όσο και αυτόν που θέλει να διαβάσει συναρπαστικές πολεμικές αφηγήσεις, μεταφερόμενες από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των επιχειρήσεων στο Μέτωπο. Στις σελίδες του αναδεικνύεται η ουσιαστική συμβολή των Διαβιβάσεων στον αποτελεσματικό σύνδεσμο μεταξύ στρατιωτικών Μονάδων και Επιτελείων, αλλά και στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον αντίπαλο. Το αντικείμενο καλύπτεται και στις τρεις διαστάσεις του: την ιστορική, την επιχειρησιακή και την τεχνική. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη:
Στο Πρώτο Μέρος παρουσιάζεται η ιστορία των ελληνικών Διαβιβάσεων και η εξέλιξή τους από το Μεσοπόλεμο μέχρι την εποχή που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Άξονα, οι Μονάδες, η οργάνωση, το προσωπικό, η εκπαίδευσή του, το υλικό τηλεπικοινωνίας, τα οχήματα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της περιόδου 1930-1940, τους αποκτηθέντες ασυρμάτους, τα τηλέφωνα-πίνακες, τους οπτικούς τηλεγράφους, τα τηλέτυπα, τις αγγελιαφόρους περιστερές, τα κρυπτογραφικά μέσα, τις υποκλοπές του αντιπάλου, τα ραδιογωνιόμετρα, τα ραντάρ, τις επικοινωνίες των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον ανεφοδιασμό υλικών Διαβιβάσεων, τη συνεργασία με την Αεροπορία και τη συμβολή της Χωροφυλακής στις επικοινωνίες του μετώπου. Επίσης, σκιαγραφεί τις προπολεμικές τεχνικές υποδομές της χώρας (κρατικών τηλεπικοινωνιών, εξηλεκτρισμού, σιδηροδρόμων, πολεμικής βιομηχανίας, ραδιοφωνίας).
Στο Δεύτερο Μέρος, η μέχρι τώρα «αθέατη» πολεμική δράση των Διαβιβάσεων τοποθετείται στο πλαίσιο κάθε ιστορικής φάσεως της περιόδου 1940 -1944, όπως έχει αποτυπωθεί σε επίσημα αρχεία, αλλά και στα προσωπικά ημερολόγια αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων και ξένων, που ήταν παρόντες στα μέτωπα Αλβανίας-Βουλγαρίας, στη Μάχη της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή, στις ενέργειες του Ιερού Λόχου στην Αφρική-Αιγαίο και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία. Περιγράφεται η επιστράτευση των Μονάδων Διαβιβάσεων, αναλύεται η επίδραση των συνεχών μετακινήσεων και των αλλαγών της δομής των ελληνικών δυνάμεων στην απόδοση των επικοινωνιών και η σημασία της θέσεως των στρατηγείων. Επίσης μελετάται η απόδοση των διαφόρων επικοινωνιακών μέσων κατά τις επιχειρήσεις. Τέλος ερευνάται η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η δράση των Διαβιβάσεων των συμμαχικών ενισχύσεων, αλλά και των ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων, με βάση απόρρητα αρχεία που πρόσφατα αποχαρακτηρίσθηκαν.
Στις 392 σελίδες περιλαμβάνονται πίνακες - διαγράμματα και 170 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες εποχής, ενώ αποκαλύπτονται πολλά, άγνωστα μέχρι τώρα, γεγονότα που σχετίζονται με τη διοίκηση του Στρατού, με κάποιες Μονάδες που ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, έμειναν στη σκιά της Iστορίας, όπως με τη συμβολή του Τάγματος Διαβιβάσεων Αττικής, που είχε συγκροτηθεί κρυφά στη Κατοχή, και σε ότι αφορά τη διάσωση κρίσιμων υποδομών κατά την αποχώρηση των Γερμανών.
Στα παραρτήματα υπάρχουν λίστες με όλες τις Μονάδες Διαβιβάσεων 1940 - 1941, τα ονόματα των διοικητών τους και των σταθμών ασυρμάτου της περιόδου με τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Το έργο ολοκληρώνεται με τη παρουσίαση της εξέλιξης των οπλοσήμων των Τηλεγραφητών - Διαβιβαστών από το 1888 έως σήμερα, καθώς και της εξέλιξης της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Η βιβλιογραφία καταλαμβάνει τις τελευταίες επτά σελίδες με περίπου 400 βιβλία, ντοκουμέντα, άρθρα και άλλο αρχειακό υλικό. Με την έκδοση αυτή τεκμηριώνεται με τον καλύτερο τρόπο η σημαντική συμβολή των επικοινωνιών στο Έπος του 1940 και στους άλλους αγώνες μέχρι και την Απελευθέρωση. Οι Διαβιβάσεις με τη δράση τους απέδειξαν την αξία τους ως πολύτιμο και διαχρονικό εργαλείο διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, απαραίτητο για την επιτυχία κάθε αγώνα, κερδίζοντας επάξια την εκτίμηση όλων.
Το βιβλίο αποδεικνύεται πολύτιμο για τους ιστορικούς ερευνητές, αλλά και για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τον άγνωστο «ηλεκτρονικό πόλεμο» της περιόδου 1940 -1944. Επίσης θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στο μοντελιστή που επιθυμεί να αντλήσει πληροφορίες και φωτογραφίες για το επόμενο υπό κλίμακα θέμα του! Εξαιρετικά χρήσιμος και κατατοπιστικότατος ο πρόλογος της Κωνσταντίνας Μπότσιου, καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ανάμεσα στους συνεργάτες που μνημονεύει & ευχαριστεί ο συγγραφέας για την παροχή πολύτιμου υλικού, συμπεριλαμβάνονται δύο πολύ γνώριμοι στους αναγνώστες των αμυντικών/μοντελιστικών εκδόσεων, ο Τάσος Τσιπλάκος και ο Νίκος Χριστοφίλης.
Συνιστάται ανεπιφύλακτα!
Είναι διαθέσιμο απευθείας από τον συγγραφέα, Ταξίαρχο (ε.α.) Χρήστο Νοταρίδη (6948945441) στο email: cjno1956 [at] yahoo.com και στο Facebook εδώ.
Κριτική του βιβλίου που δημοσιεύθηκε στο ένθετο "ΕΣΤΙΑζω" της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ....
«ΟΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ στο ΕΠΟΣ του ‘40», του Χρήστου Νοταρίδη, είναι ένα εξαιρετικό πόνημα που προϋποθέτει και απαιτεί επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια, βαθιά γνώση του αντικειμένου και
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.