Jerusalem Post : Είναι τα νέα σμήνη καμικάζι drone του Ιράν "game changer" ; (βίντεο)

Αυτοί οι τύποι drone πετούν απευθείας σε έναν στόχο και αυτοκαταστρέφονται και το Ιράν φαίνεται να έχει αποκτήσει τέτοια δυνατότητα...

Τις τελευταίες ημέρες, εικόνες ενός νέου ιρανικού εκτοξευτήρα drone εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο και στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Τα drone, που ονομάστηκαν "Shahed 136", συνδυάστηκαν με εκτόξευση πυραύλων σε μια άσκηση, που το Ιράν λέει ότι πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν έχει αποκαλέσει αυτούς τους τύπους drone «drone αυτοκτονίας» ή drone καμικάζι. Αυτό σημαίνει ότι πετούν απευθείας και αυτόνομα σε έναν στόχο και αυτοκαταστρέφονται.    

Δείτε το βίντεο  

Αυτοί οι τύποι drone έχουν αναφερθεί από ιρανικά μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν παρουσιαστεί με τόση λεπτομέρεια.       

Ο Τομ Κόνορ, γράφοντας στο Newsweek , τον Ιανουάριο του 2021 σημείωνε:  Ήταν η πρώτη φορά που αυτό το είδος drone αναφέρθηκε σε ανάπτυξη στο εξωτερικό. Πριν από αυτό, το Ιράν είχε κατασκευάσει drone καμικάζι, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος τύπος δεν είχε ξαναφανεί σε δημόσιες στρατιωτικές ασκήσεις. 
Τώρα γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέσα του Ιράν, το Shahed 136 υπάρχει και δεν είναι μόνο ένα απλό drone καμικάζι, αλλά ένας νέος τρόπος για να εκτοξεύει πολλαπλά drones υπό μορφή σμήνους. Τα σμήνη drones είναι μια νέα τεχνολογία όπου πολλαπλά drone, που μπορούν να κατακλύσουν την εχθρική αεράμυνα, χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν έναν στόχο .
Το Ιράν, η Κίνα και άλλες δυνάμεις στον χώρο των drone έχουν μπει για καλά στο "παιχνίδι". Το Ιράν έχει επενδύσει πολλά στην τεχνολογία των drone καμικάζι, συμπεριλαμβανομένων των τύπων που είναι γνωστά ως Qasef στην Υεμένη και drone Shehab της Χαμάς. Αυτά βασίζονται στην ιρανική τεχνολογία και σχεδίαση. Πρόσφατες αναφορές από το Ερευνητικό Κέντρο ALMA ανέφεραν ότι, η Χεζμπολάχ μπορεί να διαθέτει περίπου 2.000 drone, πολλά από τα οποία είναι βασισμένα σε ιρανικά μοντέλα.  
Ο νέος εκτοξευτήρας που αποκάλυψε το Ιράν στην πρόσφατη άσκηση του, φαίνεται να έχει πέντε θέσεις τοποθέτησης και εκτόξευσης drones. Ο εκτοξευτήρας μπορεί να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, έτσι ώστε να μπορεί να παρουσιασθεί ως φορτίο, μοιάζοντας με οποιοδήποτε άλλο εμπορικό φορτηγό που κινείται στους δρόμους. Οι φιλοϊρανικές ομάδες το έχουν κάνει στο παρελθόν στο Ιράκ, όπου τοποθέτησαν πυραύλους 107 mm ή 122 mm στο πίσω μέρος φορτηγών.
Ο νέος εκτοξευτήρας του Ιράν για το "Shahed 136", του δίνει φαινομενικά τη δυνατότητα όχι μόνο να κρύβει αλλά και να εκτοξεύει πέντε drone σε αυτούς τους τύπους μετατρεπόμενων φορτηγών. Θα μπορούσε να εκτοξεύσει δεκάδες από αυτά τα drone σε έναν στόχο υπό μορφή «σμήνους». Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα drone αυτά μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ή ότι έχουν προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχει στη Δύση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν απειλή.
Ένα φαινομενικά απλό φορτηγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει στόχους αεράμυνας. Το Ιράν το έκανε αυτό το 2019 στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας drone και πυραύλους κρουζ για να επιτεθεί στο Abqaiq. Παρά τα ραντάρ και τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας, οι Σαουδάραβες δεν σταμάτησαν τα drone. Οι προόδοι του Ιράν έκτοτε αποτελούν σήμερα μια σαφώς μεγαλύτερη απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Το "Shahed 136" δεν είναι ένα μεγάλο drone, σύμφωνα με τις εικόνες, αλλά περιέχει εκρηκτικά, γεγονός που το καθιστά ένα δυνητικά επικίνδυνο όπλο. Επιπρόσθετα δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ, λόγω του μεγέθους του και της μικρής ανακλαστικής του επιφάνειας (RCS).  
Οι εξελίξεις του Ιράν με το Shahed-136 δεν είναι καινούργιες. Το drone έχει βασίσει τον σχεδιασμό του σε υπάρχοντα εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη χώρα που ονειρεύεται την ιδέα ενός συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών drone.
Αναφορές στο Newsweek τον Ιανουάριο του 2021 ανέφεραν ότι το Shahed-136 έχει εμβέλεια περίπου 2.000 χλμ. Αυτή είναι μια μεγάλη εμβέλεια για ένα τόσο μικρό drone, ωστόσο φαίνεται απίθανο να μπορεί να επιτύχει αυτή την απόσταση. Ωστόσο, οι αναφορές φάνηκε να συμπίπτουν με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν είχε στείλει αυτό το drone στους Χούτι στην Υεμένη. Μια ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την Υεμένη, θα σήμαινε ότι το drone θα μπορούσε να φτάσει στο Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ ή να απειλήσει πλοία στον Κόλπο του Ομάν.  
Η απειλή ενός σμήνους drone του τύπου που παρουσίασε πρόσφατα το Ιράν αυξάνεται. Το Ιράν έχει πειραματιστεί στο παρελθόν, αλλά ο νέος εκτοξευτήρας του και τα νέα drone φαίνεται να αποτελούν πιο σοβαρή απειλή από ότι το 2019. Εάν το Ιράν διακινούσε αυτά τα συστήματα στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο ή την Υεμένη με τους πολλαπλούς εκτοξευτές που έχει κατασκευάσει, αυτό θα έθετε μια νέα απειλή στο παιχνίδι σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με το Ισραήλ.  

 jpost.com

Σχόλια