Haaretz: Υψηλόβαθμα στελέχη Ισραηλινού κατασκευαστή καμικάζι drone κατηγορούνται για παράβαση νόμου περί εξαγωγών

Το 2017, το Ισραήλ ερεύνησε μια καταγγελία που ισχυριζόταν ότι η εταιρεία "Aeronautics", επέδειξε τη χρήση ενός drone καμικάζι στο Αζερμπαϊτζάν, με επίθεση σε επανδρωμένη θέση του αρμενικού στρατού

Η ισραηλινή εταιρεία κατασκευής drone Aeronautics και τρεις από τους ανώτερους υπαλλήλους της, κατηγορήθηκαν την Τετάρτη για παραβίαση του νόμου που διέπει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού, κατά τις συναλλαγές της με έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες της.

Ένα διάταγμα που εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Rishon Letzion, εμποδίζει τη δημοσίευση περαιτέρω λεπτομερειών.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα τα τελευταία χρόνια. Το 2018 το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι, οι εισαγγελείς σκόπευαν να ασκήσουν κατηγορίες εναντίον των υπαλλήλων για απάτη και παραβιάσεις του νόμου για τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Σε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση τον Αύγουστο του 2017 το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι, ανέστειλε την άδεια κυκλοφορίας και εξαγωγής ενός από τα επιθετικά drone της εταιρείας σε σημαντικό πελάτη σε μια ξένη χώρα. Αργότερα η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το θέμα.

Τον ίδιο μήνα αναφέρθηκε ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας, έκανε έρευνα για μια καταγγελία που ισχυριζόταν ότι, εκπρόσωποι της Aeronautics επέδειξαν τη χρήση ενός drone καμικάζι στο Αζερμπαϊτζάν, που επιτέθηκε σε επανδρωμένη θέση του αρμενικού στρατού.

Η εταιρεία αρνήθηκε τον ισχυρισμό εκείνη την εποχή και είπε ότι, οποιαδήποτε επιχειρησιακή χρήση του drone έγινε μόνο από τον αγοραστή. Η Aeronautics Defense πρόσθεσε ότι, δεν πραγματοποιεί ποτέ επιδείξεις εναντίον ζωντανών στόχων, όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

haaretz.com

Σχόλια