Λεονταρισμοί Άγκυρας πως δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις της ExxonMobil στο οικόπεδο 5 της ΑΟΖ Κύπρου


Ο
αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil και η Qatar Energy υπέγραψαν σύμβαση την Παρασκευή για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και καταμερισμό της παραγωγής στα ανοιχτά της διαιρεμένης νήσου Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας στη συμφωνία.

Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλίδη, ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Κύπρου και ο Αλί αλ-Μάνα, διευθυντής της International Upstream and Exploration της Qatar Energy, υπέγραψαν τη σύμβαση στη Λευκωσία.

Είναι η δεύτερη σύμβαση έρευνας αερίου που έχει υπογράψει η κοινοπραξία για το "οικόπεδο" 5 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του νησιού.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η κοινοπραξία ανακάλυψε ένα τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου στο Μπλοκ 10, το μεγαλύτερο εύρημα του νησιού μέχρι σήμερα, που κατέχει εκτιμώμενα πέντε έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η κοινοπραξία σχεδιάζει να ανοίξει μια γεώτρηση εκτίμησης στο Block 10 στα τέλη Δεκεμβρίου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Παρά το όλο και πιο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας», δήλωσε η κα Πηλίδη στην τελετή υπογραφής της Παρασκευής.

Ερωτηθείς για την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας στην αδειοδότηση του Μπλοκ 5 είπε: «Προχωρούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας· αυτή ήταν πάντα η αρχή μας».

Η επιτόπια εργασία στο τεμάχιο 5 θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022, είπε.

Η Τουρκία απείλησε να αποτρέψει την έρευνα της ExxonMobil για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου, αφού η Λευκωσία της παραχώρησε τα δικαιώματα στο Block 5.

Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ένας τομέας της αδειοδοτημένης περιοχής παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της», ανέφερε το υπουργείο.

Το ψευδοκράτος, που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά της ακτής της, επιμένοντας ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού ανήκουν και στις δύο κοινότητες.

Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ενεργειακό hot spot, με σημαντικά ευρήματα φυσικού αερίου για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Άγκυρα κατηγορήθηκε για «διπλωματία κανονιοφόρων» τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε ένα πλοίο που είχε μισθώσει η ιταλική ENI να φτάσει στον στόχο γεώτρησής του στο Τεμάχιο 3 της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τουρκία να αποκλιμακώσει και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών Ελλάδας και Κύπρου.

Η Τουρκία καταδικάστηκε ευρέως επειδή έστειλε τα δικά της γεωτρύπανα στα κυπριακά ύδατα για εξερεύνηση ενέργειας, με την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η ENI και η γαλλική Total αναμένεται να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στις αδειοδοτημένες περιοχές.

Σχόλια