Μετάλλαξη Όμικρον - The Economist : Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξανόμενα κρούσματα αλλά πιο ήπια συμπτώματα
Δυο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για ένα τσουνάμι του Covid-19.
Στη Νότια Αφρική, όπου έχει εκτοπίσει τη Δέλτα, τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από ότι στα προηγούμενα κύματα. Κάθε άτομο με Όμικρον μπορεί να μολύνει 3-3,5 άλλους. Το πιο πρόσφατο ποσοστό της Δέλτα στη χώρα ήταν 0,8.
Η Νότια Αφρική δεν βρίσκεται σε lockdown, γεγονός που μπορεί εν μέρει να εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της Όμικρον. Ωστόσο, οι προηγούμενες παραλλαγές επωφελήθηκαν από τη συνάντηση πολλών ανθρώπων χωρίς ανοσία. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί είτε έχουν αναρρώσει από τον Covid είτε έχουν εμβολιαστεί.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η Όμικρον θα μπορούσε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα. Το ένα είναι η μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία εξαρτάται από παράγοντες όπως το πόσο εύκολα εισέρχεται στα κύτταρα. Το άλλο είναι η καλύτερη αποφυγή της ανοσίας.
Η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη κυρίως λόγω της μεταδοτικότητάς της. Αντίθετα, η Όμικρον φαίνεται να έχει πλεονεκτήματα και στους δύο τομείς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του πληθαίνουν: συμβάντα υπερ-διαδόσεως μετά τα οποία το 35-78% των ατόμων βρέθηκαν θετικά στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισπανία και τη Βρετανία.
Επιπλέον, η Όμικρον έχει πρωτοφανή ικανότητα για επαναμόλυνση. Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την Juliet Pulliam του Πανεπιστημίου Stellenbosch έδειξε ότι, ο αριθμός των Νοτιοαφρικανών που βγήκαν θετικοί τουλάχιστον 90 ημέρες μετά το τελευταίο θετικό τεστ τους, είναι μεγαλύτερος από ότι θα περίμενε κανείς με βάση τα προηγούμενα κύματα. Και τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον από ότι έναντι των προηγούμενων παραλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να επιτυγχάνουν σταθερή εξουδετέρωση σε άτομα με αναμνηστικά εμβόλια ή προηγούμενες μολύνσεις. Τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να προσφέρουν καλή προστασία έναντι σοβαρής νόσου που προκαλείται από την Όμικρον
Τα δεδομένα για τη λοιμογόνο δράση είναι πιο ενθαρρυντικά. Στα νοσοκομεία η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμη ένα πρότυπο χειρότερης νόσου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μεταξύ των ασθενών νοσοκομείων με θετικούς Covid στην πόλη Tshwane της Νότιας Αφρικής, το 70% των ατόμων ηλικίας 50-69 ετών και το 90% των άνω των 80 ετών είχαν σοβαρά κρούσματα κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα. Αυτό το μερίδιο είναι τώρα περίπου 30% για όλες τις ηλικίες.
Η μέση σοβαρότητα των περιπτώσεων Όμικρον θα μπορούσε να αυξηθεί. Εάν όχι, ένας πιθανός λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον προκαλούν ηπιότερη ασθένεια. Αυτό θα αντιστάθμιζε εν μέρει τον αντίκτυπο της αύξησης των κρουσμάτων, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν εάν οι θάλαμοι κατακλύζονται. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι Νοτιοαφρικανοί εμβολιάστηκαν τους τελευταίους μήνες. Εάν αυτή είναι η αιτία, η Όμικρον θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τους μη εμβολιασμένους.
Πηγές: NICD, Νότια Αφρική; Τρέβορ Μπέντφορντ; «Αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 που σχετίζεται με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron στη Νότια Αφρική», από τους JRC Pulliam et al.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.