Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Αφρικής: Ευκαιρία να πουληθούν περισσότερα drone...λένε οι τούρκοι

Η σύνοδος κορυφής σύμφωνα με την τουρκία, είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία. 

Η Τουρκία εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες και έχει να πουλήσει εξελιγμένα και δοκιμασμένα drone. 

Το αποτύπωμα της Τουρκίας στην Αφρική μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, μέσα σε δύο δεκαετίες άνοιξε άλλες τριάντα πρεσβείες. Ο όγκος των συναλλαγών της έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατιωτική βάση στη Σομαλία και το Μαρόκο ενώ η Τυνησία πιστεύεται ότι παρέλαβε τουρκικά μαχητικά drone τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές λένε ότι αριθμός Αφρικανών ηγετών στη σύνοδο κορυφής, επιδιώκουν να αγοράσουν στρατιωτικό υλικό σε φθηνότερες τιμές από την Τουρκία και με λιγότερες δεσμεύσεις. Αυτό το ζήτημα εμφανίζεται ως ένα στο οποίο πρέπει να δοθεί κάποια προσοχή καθώς. 

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, έθεσε επίσης το ίδιο θέμα στη Σενεγάλη, όπου συμμετείχε σε ένα Φόρουμ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Αφρική.

«Ο πιο σημαντικός τομέας είναι ο αμυντικός τομέας γιατί αυτό είναι ένα νέο πλεονέκτημα. Η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στα drones», δήλωσε ο Federico Donelli, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας. Η Ρωσία ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στην αφρικανική αγορά όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 49% των εισαγωγών της ηπείρου μεταξύ 2015 και 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, αλλά το ενδιαφέρον για τα τουρκικά όπλα κορυφώνεται. 

Το μοντέλο Bayraktar TB2 έχει μεγάλη ζήτηση, αφού του πιστώθηκε ότι άλλαξε την τύχη των συγκρούσεων στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια.

Δυτική πηγή είπε ότι η Τουρκία έστειλε έναν άγνωστο αριθμό πολεμικών drone, για να υποστηρίξει την εκστρατεία του πρωθυπουργού  της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέτ νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά η Άγκυρα έκτοτε λόγω διεθνούς πίεσης σταμάτησε τις πωλήσεις.

Σχόλια