Η Πολεμική Αεροπορία του Καζακστάν παραλαμβάνει σύντομα τρία τουρκικής κατασκευής drone

Το Καζακστάν ετοιμάζεται να ενισχύσει την πολεμική του αεροπορία με τρία ολοκαίνουργια στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής.

Η κρατική επιχείρηση Kazspecexport υπέγραψε σύμβαση με την TUSAS Engine Industries (TEI) με έδρα την Τουρκία, για την αγορά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). 

Ως μέρος της συμφωνίας, έως το 2023, το Καζακστάν θα λάβει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (UCAV) μεσαίου ύψους, μεγάλης αντοχής (MALE), γνωστά ως Anka, καθώς και δύο σταθμούς ελέγχου εδάφους και ένα πακέτο υλικοτεχνικής υποστήριξης UAV. 

Το drone Anka που εισήχθη στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία το 2013 μπορεί να εκτελέσει διάφορες αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης με διάρκεια πτήσης 30 ωρών. Μπορεί να μεταφέρει 200 ​​κιλά πολλαπλού εξοπλισμού επιτήρησης. Αναπτύχθηκε το 2010 και το Anka έχει εξελιχθεί σε μια αρθρωτή πλατφόρμα με SAR radar, ένδειξης στόχων εδάφους και τροποποιημένη δομή radome που ενσωματώνει κεραία δορυφορικών επικοινωνιών, η οποία παρέχει ασφαλείς, υψηλής ταχύτητας επικοινωνίες πέρα ​​από τον οπτικό ορίζοντα. Το drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση σταθερών ή κινούμενων στόχων εδάφους.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στο Καζακστάν εργάζονται για την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας, μέρος του οποίου είχε απομείνει από τη Σοβιετική Ένωση όταν διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 1991.

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Firepower, ο στρατός του Καζακστάν είναι εξοπλισμένος με 300 άρματα μάχης, 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 238 στρατιωτικά αεροσκάφη, 15 πολεμικά σκάφη και 22 μαχητικά ελικόπτερα. 

Η μερίδα του λέοντος των στρατιωτικών αγορών του Καζακστάν εισάγεται από τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, το Καζακστάν αγόρασε μαχητικά MiG-29 ρωσικής κατασκευής, Su-25, Su-27 και Su-30MK, στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη IL-76 και ελικόπτερα Mi-8/17, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-80 και το BTR-80A.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία με την τουρκική επιχείρηση ήρθε εν μέσω απειλών για την ασφάλεια που προέρχονται από το γειτονικό Αφγανιστάν, όπου η ομάδα των Ταλιμπάν ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο. 

Για να προετοιμαστεί για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev κάλεσε τον στρατό της χώρας σε κινητοποίηση.

Σχόλια