Διοχέτευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων σε ύποπτους για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας ερευνούν οι αρχές

Τη διοχέτευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων προς άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας ερευνούν οι διωκτικές αρχές μετά τη σύλληψη ενός Ιρακινού και ενός Αιγυπτίου, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 900 πλαστά έγγραφα ξένων χωρών.

Από ρεπορτάζ της kathimerini.gr

Στο επίκεντρο έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού η Διεύθυνση Αλλοδαπών, η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ βρέθηκαν δύο αλλοδαποί πλαστογράφοι με έδρα το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έναν υπήκοο Ιράκ 39 ετών και έναν υπήκοο Αιγύπτου 36 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 900 πλαστά έγγραφα ξένων χωρών, κυρίως διαβατήρια και ταυτότητες.

Οι συλλήψεις τους έγιναν διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας και τα πλαστά έγγραφα βρέθηκαν κρυμμένα σε διαμέρισμα στα Πατήσια. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι πληροφορίες που αρχικά περιήλθαν σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αφορούσαν τη δράση του Ιρακινού και ότι η ανάμειξη του Αιγύπτιου στην υπόθεση προέκυψε στην πορεία της έρευνας. Ως μέλη της ομάδας των πλαστογράφων αναζητούνται δύο αφρικανικής καταγωγής αλλοδαποί. Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θέλησαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Άλλες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, σημείωσαν ότι η δράση του κυκλώματος πλαστογράφων διασυνδέεται με ζητήματα κρατικής ασφαλείας, κάτι άλλωστε που καταμαρτυρεί και η ανάμειξη στην έρευνα της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής. Άλλες πηγές ενημέρωσης πήγαν ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας ότι μέσω του κυκλώματος ταξίδεψαν ή επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας. Άφησαν δε να εννοηθεί ότι η υπόθεση συνδέεται με την προ δύο μηνών σύλληψη –και τότε στα Πατήσια– ενός 34χρονου υπηκόου Ιράκ με την κατηγορία ότι πολέμησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Αξιωματούχοι που είχαν χειριστεί την υπόθεση ανέφεραν για τον 34χρονο ότι λειτουργούσε δίκτυο διακίνησης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ότι είχε προθυμοποιηθεί να συνδράμει τις προσπάθειες υπόπτων για τζιχάντ να ταξιδέψουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι μέσω του κυκλώματος ταξίδεψαν ή επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας.

Αρχές Νοεμβρίου μάλιστα, η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, εξέλιξη που πηγές από τη Δικαιοσύνη απέδιδαν σε πληροφορίες που είχε αποκαλύψει ο συλληφθείς αναφορικά με τη δράση και άλλων προσώπων που σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος και είχαν αναπτύξει δράση στην Ελλάδα. Την έφοδο στο διαμέρισμα – κρησφύγετο στα Πατήσια πραγματοποίησαν αστυνομικοί από το τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Στο εσωτερικό του βρήκαν 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 48 άδειες οδήγησης κ.ά. Η γνησιότητά τους θα ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ωστόσο πάνω από 250 απ’ αυτά είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως «κλεμμένα και απολεσθέντα».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες επιδείκνυαν τα έγγραφα σε διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τα αγόραζαν στις περιπτώσεις που οι φωτογραφίες που υπήρχαν σ’ αυτά προσομοίαζαν στα άτομα που είχαν αναλάβει να διακινήσουν (μέθοδος lookalike). Τον «δειγματισμό» έκαναν μέσω διαδικτυακών, κρυπτογραφημένων εφαρμογών, ενώ η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ. Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στη 16η τακτική ανακρίτρια.

Σχόλια