Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανατίναξε στόχο με πύραυλο κρουζ από μεταγωγικό αεροσκάφος

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέστρεψε την Πέμπτη έναν στόχο στον Κόλπο του Μεξικού με

πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε από το πίσω μέρος ενός αεροσκάφους C-130, σηματοδοτώντας την πρώτη δοκιμή ζωντανών πυρών του προγράμματος "Rapid Dragon" .

Σύμφωνα με το defensenews.com ... 

Η τελευταία δοκιμή πτήσης του Rapid Dragon, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δοκιμών πάνω από θάλασσα, στην αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα, σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια του γραφείου Στρατηγικής Ανάπτυξης Σχεδιασμού και Πειραμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, για την ανάπτυξη ενός "παλετοποιημένου" συστήματος  πυρομαχικών σε "κουτί".

Το Εργαστήριο Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε σε μια ανακοίνωση της Πέμπτης ότι, το πρόγραμμα θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, να μπορέσουν να μετατρέψουν μεταγωγικά αεροσκάφη σε βαριά οπλισμένα βομβαρδιστικά , καθώς και να δώσουν περισσότερη δύναμη πυρός για να εξουδετερώσουν εχθρικούς στόχους από ασφαλή απόσταση.

Αυτή τη φορά, ο πύραυλος κρουζ που μεταφέρθηκε από αεροσκάφος MC-130J Commando II της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν οπλισμένος, ανέφερε η AFRL στην ανακοίνωση. Το σύστημα διαχείρισης μάχης στο MC-130 έλαβε νέα δεδομένα στόχευσης κατά την πτήση και στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα δρομολογήθηκαν στο όχημα δοκιμής πτήσης πυραύλων κρουζ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελήφθησαν νέα δεδομένα στόχευσης και μεταφέρθηκαν live σε πύραυλο κρουζ κατά τη διάρκεια πτήσης.

Όταν το MC-130 έφθασε στη ζώνη πτώσης πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, το πλήρωμά πέταξε το παλετοποιημένο σύστημα πυρομαχικών που περιείχε έναν μόνο πύραυλο κρουζ και τρία βάρη που προσομοιώνουν τη μάζα και το σχήμα των πυραύλων κρουζ.

Ένα αλεξίπτωτο αναπτύχθηκε για να σταθεροποιήσει το σύστημα Rapid Dragon που έπεφτε και ο πύραυλος και τα τρία εικονικά βάρη άρχισαν να απελευθερώνονται διαδοχικά για να αποφευχθούν συγκρούσεις. Ο τρόπος με τον οποίο ο πύραυλος κρουζ διαχωρίστηκε από το κιβώτιο ανάπτυξης αυτή τη φορά ήταν «μη συμβατικός», είπε η AFRL - αναπτύχθηκε κάθετα, με τη μύτη του κάτω.

Ο πύραυλος κρουζ αναπήδησε αμέσως και ανέλαβε τον αεροδυναμικό έλεγχο του εαυτού του, άναψε τον κινητήρα του και τραβήχτηκε κάτω από την ισχύ του κινητήρα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον στόχο του, τον οποίο κατέστρεψε κατά την πρόσκρουση, είπε η AFRL.

Τώρα που η AFRL απέδειξε ότι μπορεί να αναπτύξει έναν πύραυλο κρουζ με αυτόν τον τρόπο, ελπίζει να δείξει ότι το παλετοποιημένο οπλικό σύστημα μπορεί να συνεργαστεί με άλλα αεροσκάφη. Το επόμενο πείραμα Rapid Dragon έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2022 σε μια δοκιμή ζωντανών πυρών με πύραυλο κρουζ από ένα C-17 Globemaster.

Η AFRL είπε ότι οι μέθοδοι επαναστόχευσης που αναπτύχθηκαν για το Rapid Dragon προορίζονται να προσαρμόζονται σε άλλες πλατφόρμες. Οι αεροπόροι θα μπορούν να φέρουν το Rapid Dragon, χωρίς να τροποποιηθεί το αεροπλάνο, δήλωσε η AFRL τον περασμένο μήνα.

Η Πολεμική Αεροπορία ελπίζει να διευρύνει περαιτέρω τις δυνατότητες του Rapid Dragon, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα οπλικά συστήματα και πολλαπλούς τύπους όπλων. Σε δύο χρόνια από τώρα, η Πολεμική Αεροπορία θέλει να φέρει αυτό το πρόγραμμα από ένα αναπτυξιακό πρωτότυπο σε ένα επιχειρησιακό πρωτότυπο.

Η AFRL επεσήμανε τη γρήγορη ανάπτυξη του Rapid Dragon ως παράδειγμα του πώς η κυβέρνηση και η βιομηχανία μπορούν να παράγουν γρήγορα αποτελέσματα όταν συνεργάζονται. 

Το Rapid Dragon πραγματοποίησε πέντε πτητικές δοκιμές σε τρία διαφορετικά αεροσκάφη — το MC-130J, το EC-130SJ και το C-17A — τους τελευταίους πέντε μήνες.

Άλλοι συνεισφέροντες στην πρόσφατη δοκιμή περιλαμβάνουν το Naval Surface Warfare Center Dahlgren, το Standoff Munitions Application Center, το Lockheed Martin Missiles and Fire Control, το Systima Technologies, το R4 Integration και τη θυγατρική Safran Electronics and Defense Parachutes USA.

Σχόλια