Το Κογκρέσο εξουσιοδότησε την Υπηρεσία Αντιβαλλιστικής Άμυνας να ερευνήσει και να αναπτύξει τεχνολογία λέιζερ

Το Κογκρέσο εξουσιοδότησε την Υπηρεσία Αντιβαλλιστικής Άμυνας
(MDA), να να ερευνήσει και να αναπτύξει τεχνολογία λέιζερ
για χρήση σε εφαρμογές αντιβαλλιστικής άμυνας, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την εθνική άμυνα του 2022 (National Defense Authorization Act-NDAA)

Ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με την ψηφισθείσα NDAA, καλείται να εξουσιοδοτήσει τον διευθυντή της MDA, να διευθύνει και να διαχειρίζεται, προγράμματα όπλων κατευθυνόμενης ισχύος για αποστολές αντιβαλλιστικής άμυνας πυραύλων, σε συντονισμό με άλλες προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας» .

Ο διευθυντής είναι επιφορτισμένος με την ιεράρχηση της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών και τη μεταφορά των τεχνολογιών αυτών σε βιομηχανικό προϊόν«για να υποστηρίξει μελλοντικές επιχειρησιακές δυνατότητες».

Η MDA «υποτίθεται ότι το κάνει αυτό. Το έχουν κάνει στο παρελθόν και σε τεράστιο μέγεθος με τεράστιο προϋπολογισμό και ανέπτυξαν ένα σύστημα λέιζερ που κατέρριψε πύραυλο», είπε αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Defense News. 

Η αναφορά αυτή στο παρελθόν, έχει να κάνει στο πρόγραμμα Airborne Ballistic Laser , το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, για την αντιμετώπιση των απειλών βαλλιστικών πυραύλων.

Οι υπερβάσεις κόστους και οι τεχνικές προκλήσεις έκαναν το πρόγραμμα να υποβαθμιστεί τελικά σε ένα πρωτότυπο.

Το Airborne Laser Test Bed του MDA κατέστρεψε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς το 2010.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, το MDA, επανήλθε με μια επίδειξη λέιζερ χαμηλής ισχύος.... Όμως η προσπάθεια δεν είχε συνέχεια λόγω περικοπών χρηματοδότησης. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της MDA, εκείνη την περίοδο, ήταν να αναπτύξει λέιζερ σε μεγάλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεγάλου υψόμετρου, για την αναχαίτιση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στην πρώτη φάση της πτήσης.

defensenews.com

 

Σχόλια