Η Αλβανία προσκαλεί Αθήνα στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Στην τελετή υπογραφής της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan), ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι δεν επιχειρεί να αναβιώσει τη Γιουγκοσλαβία και ότι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία πρέπει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Το Open Balkan είναι μια συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλες τις αντίστοιχες χώρες. Ο ηγέτης κάθε χώρας υπέγραψε συνολικά έξι συμφωνίες στην Αλβανία την Τρίτη.

«Στην επόμενη σύνοδο κορυφής θέλουμε να έχουμε την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία γιατί θέλουμε οι λαοί μας να έχουν εντελώς ελεύθερο εμπόριο και λιγότερα εμπόδια όταν φτάσουν στην ΕΕ. Θα επικοινωνήσουμε λοιπόν με τις χώρες της ΕΕ και θα εφαρμόσουμε τη διαδικασία των Ανοιχτών Βαλκανίων μαζί τους», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα διέψευσε, επίσης, ισχυρισμούς ότι οι ηγέτες στοχεύουν την αναβίωση μιας νέας Γιουγκοσλαβίας.

«Αυτοί που δεν θέλουν αυτή η πρωτοβουλία να πετύχει λένε ότι στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν μας ή να δημιουργήσουμε μια νέα Γιουγκοσλαβία… Το Open Balkan δεν έχει καμία σχέση με τη Γιουγκοσλαβία», είπε.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην ομιλία του άσκησε κριτική στις καθυστερήσεις της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια

«Όταν η ΕΕ αποτυγχάνει, έχουμε καθήκον να εξευρωπαϊσουμε την περιοχή», είπε.

euractiv.gr

Σχόλια