Την Παρασκευή, η Μόσχα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ανακαλέσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει το 2008, απέναντι σε Ουκρανία και Γεωργία, ότι μία μέρα θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας. Είναι η πρώτη συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του Κρεμλίνου, μετά τη συνομιλία Πούτιν- Μπάιντεν κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε «δεσμευτικές εγγυήσεις» ότι το ΝΑΤΟ θα μείνει μακριά από την Ουκρανία.
Το αίτημα απέρριψαν, κατηγορηματικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η θέση του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά στη σχέση μας με την Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη» ξεκαθάρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι μία βασική αρχή ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να διαλέξει το δικό του δρόμο. Αυτό έχει κατοχυρωθεί σε πολλά έγγραφα και συμφωνίες που και η ίδια η Ρωσία έχει υπογράψει» και κατέληξε:
«Η σχέση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία θα αποφασιστεί από τους 30 συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, από κανέναν άλλον.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.