Η Σόφια θέλει να ξεμπλοκάρει «γρήγορα» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα προτείνει μια «πολύ γρήγορη» νέα διαδικασία...

Μια διαδικασία που θα βοηθήσει τη Σόφια να άρει το βέτο της και να ξεκλειδώσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, δήλωσε στους Financial Times ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. Την ανακοίνωση χαιρέτησαν τα Σκόπια.

«Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία [για τη Βόρεια Μακεδονία], πολύ γρήγορη, με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, μόλις έξι μήνες», είπε ο Πέτκοφ σύμφωνα με τους FT.

Σε μια ένδειξη ύφεσης μεταξύ των δύο γειτόνων των Βαλκανίων, ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ είχε ήδη μιλήσει με τον Πέτκοφ και οι δυο τους είχαν βρει κοινό έδαφος.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης για την απεμπλοκή της διαδικασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και για μια νέα θετική ώθηση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», έγραψε ο Ζάεφ στο Facebook.

Ο Πέτκοφ ορκίστηκε πρωθυπουργός τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου).

Μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο Πέτκοφ είπε σε δημοσιογράφους στη Σόφια ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για να ασχοληθούν με την οικονομία, τον πολιτισμό, τις υποδομές και την κοινή ιστορία.

«Θα κάνουμε ένα σχέδιο δράσης στις αρχές Ιανουαρίου για αυτές τις ομάδες εργασίας να έχουν πραγματικά αποτελέσματα με στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Πέτκοφ.

Πηγή στη Βόρεια Μακεδονία, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στην EURACTIV ότι ο «άνεμος αλλαγής» είναι πλέον αισθητός.

«Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση (στη Βουλγαρία) είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο», είπε η πηγή.

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις συνομιλίες.

euractiv.gr

Σχόλια