Η Ινδική BEL ανέπτυξε radar ανίχνευσης drone με κάλυψη 360 μοιρών

Η Bharat Electronics Limited (BEL) έχει αναπτύξει ραντάρ ανίχνευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχών κυμάτων (FMCW) και Doppler, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση drones και UAV κατηγορίας μίνι και μικρού μεγέθους. 

Οι αξιωματούχοι της BEL δήλωσαν ότι ξεκίνησαν να εργάζονται για το προϊόν πριν από εννέα μήνες. «Παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση επιτήρησης (αναζήτηση και παρακολούθηση) σε απειλές από drones/UAV. 

Η μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης για τα micro drones είναι 1 km, τα mini drone είναι 2 km και τα μικρά drone είναι 3 km. Η θερμοκρασία λειτουργίας του ραντάρ είναι -20 βαθμούς Κελσίου έως +55 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι ένα πλήρες εγχώριο προϊόν που αναπτύχθηκε στη BEL χωρίς μεταφορά τεχνολογίας (ToT) από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό», είπε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε επίσης ότι το ραντάρ ανίχνευσης drone (DDR) είναι ικανό να παρέχει κάλυψη 360 μοιρών σε αζιμούθιο. 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του ραντάρ είναι ότι η μεταδιδόμενη ισχύς είναι χαμηλή και αυτό το καθιστά ικανό LPI (Low Probability of Intercept). «Λόγω της ικανότητάς του LPl, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους δέκτες αναχαίτισης να αναγνωρίσουν σωστά τις παραμέτρους του ραντάρ και τον τύπο του ραντάρ. Η υψηλή ευαισθησία αποκάλυψης και η καλή ανάλυση επιτρέπουν την ανίχνευση στόχου πολύ χαμηλής διατομής ραντάρ (RCS). Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με άλλους αισθητήρες, όπως ηλεκτροοπτικούς και λέιζερ, ώστε να ληφθούν αντίμετρα κατά της απειλής παρέχοντας διόπτευση στόχου, αζιμούθιο και ύψος», εξήγησε ο αξιωματούχος του BEL. 

Το DDR είναι ικανό να παρακολουθεί έναν καθορισμένο εναέριο χώρο μέρα και νύχτα υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Το ραντάρ μπορεί να ελεγχθεί και να λειτουργήσει εξ αποστάσεως μέσω ενσύρματης επικοινωνίας. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί και μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδια που το καθιστά φορητό. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το προϊόν είναι προσαρμόσιμο. «Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε όχημα, παρεμβολείς και οπλικά συστήματα. Έχει δοκιμαστεί με διάφορα drone και οι ικανότητες έχουν αποδειχθεί ενώπιον του Ινδικού Στρατού και της Ινδικής Αεροπορίας», είπε. 

Drones με μηχανισμό Hard kill και Soft Kill 

Τον Σεπτέμβριο, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό υπέγραψε συμβόλαιο με BEL για το πρώτο τοπικά κατασκευασμένο ναυτικό σύστημα αντι-drone της Ινδίας (NADS) με δυνατότητες "hard kill" και "soft kill". Αυτά τα μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Άμυνας Έρευνας (DRDO) και έχουν κατασκευαστεί από την BEL. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα ραντάρ που διαθέτει κάλυψη 360 μοιρών με ανίχνευση micro drones έως και 4 km και αισθητήρα ηλεκτρο-οπτικής/υπέρυθρης ακτινοβολίας (EO/IR) που μπορεί να ανιχνεύσει micro-drones έως και 2 km σε επιλεγμένη κατεύθυνση αζιμουθίου σε καθαρό καιρό. Διαθέτει ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων (RF) με δυνατότητα ανίχνευσης επικοινωνίας ραδιοσυχνοτήτων έως 3 km, παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων/Δορυφορικού συστήματος παγκόσμιας συχνότητας πλοήγησης (RF/GNSS) (εμπλοκή έως 3 km για σήματα RF/GNSS) και λέιζερ που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση μικροdrones μεταξύ 150 m έως 1 km. 

indianexpress

Υ.Γ

Από την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του Ινδικού radar αποκάλυψης drones, προκύπτει ότι το ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" , δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και είναι απόλυτα ανταγωνιστικό... 

Σχόλια