Άμυνα και ασφάλεια : Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος το 2022;

Η έννοια της συλλογικής άμυνας κερδίζει δυναμική. Η δυνατότητα μονομερούς απάντησης σε έναν αντίπαλο —ιδιαίτερα εάν αυτός ο αντίπαλος είναι τόσο προηγμένος όσο η Ρωσία— φαίνεται να αποκλείεται για τη Δύση.

Το φετινό Outlook project , το οποίο εστιάζει στις προσδοκίες για την εθνική ασφάλεια για το επόμενο έτος, περιλαμβάνει συνεισφορές από υπουργούς Άμυνας, ηγέτες συμμαχιών, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτατους αξιωματικούς, στελέχη του κλάδου και αναλυτές.

Φυσικά, η Ρωσία και η Κίνα είναι στην κορυφή του μυαλού, και ενώ οι προοπτικές από αυτά τα έθνη είναι σπάνιες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Almaz-Antey —της 20ης μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας στον κόσμο, σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη στο Top 100 — ζυγίζει τις διενέξεις σε νέους τομείς.

Όλοι οι συγγραφείς δείχνουν πώς βλέπουν την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση καθώς και τι περιμένουν να έρθει. Για τους ευθυγραμμισμένους με τη Δύση συγγραφείς, αυτό σημαίνει εστίαση στην πολυμερή συνεργασία, η οποία είναι ήδη κρίσιμη σε όλους τα πεδία – ξηρά, αέρας, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρος.

Από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ, η Ρωσία είτε δοκιμάζει άμεσα τα μέλη της συμμαχίας στο ανατολικό μέτωπο του μπλοκ, είτε ασκεί πίεση σε αυτές τις χώρες μέσω αντιπροσώπων (βλέπε τη συνοριακή κρίση Λευκορωσίας-Πολωνίας ).

Στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η ολοένα αυξανόμενη επιρροή και η στρατιωτική παρουσία της Κίνας, κάνει την Αυστραλία να ανταποκρίνεται. Η υπουργός Άμυνας Melissa Price προειδοποιεί ότι το «στρατηγικό περιβάλλον της χώρας της επιδεινώνεται πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν».

Επιστρέφοντας στη Ρωσία, ο γενικός διευθυντής του Almaz-Antey επισημαίνει τον πολλαπλασιασμό των μη επανδρωμένων και διαστημικής τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένδειξη ότι οι μελλοντικές συγκρούσεις θα διαδραματίζονται πιο συχνά κοντά ή πάνω από την ατμόσφαιρά μας.

Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η χρήση ενός αντιδορυφορικού όπλου από τη Ρωσία τον Νοέμβριο , που σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησε περισσότερα από 1.500 διαστημικά σκουπίδια, επιταχύνει τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες του κλάδου θέλουν οι κυβερνητικοί "πελάτες " τους, να γνωρίζουν ότι εάν οι στρατοί τους θέλουν να έχουν την πιο προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία, πρέπει να θυμούνται ότι η καινοτομία δεν παρέχεται δωρεάν.

Τι να περιμένουμε λοιπόν το 2022;

Είναι πάντα αδύνατο να το γνωρίζουμε και φέτος οφείλεται εν μέρει στο απρόβλεπτο ορισμένων διεθνών παραγόντων. Αλλά από τον τόνο των τοποθετήσεων των ειδικών και τις απειλές που παρουσιάζονται, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η βιομηχανία θα αποκτήσει το κεφάλαιο που αναζητά. 

defensenews.com

Σχόλια