Αρχές 2022 αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας ύψους 10 δισ. $ για προμήθεια Su-35, S-400 και αναβάθμιση εξοπλισμού

Ο Babak Taghvee, αμυντικός αναλυτής, ανέφερε ότι το Ιράν και η Ρωσία θα υπογράψουν μια 20ετή συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Ιανουάριο του 2022, η οποία θα περιλαμβάνει την αγορά μαχητικών Su-35, πυραύλων S-400 και ενός δορυφόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο δημοσιογράφος, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την αγορά τουλάχιστον 24 μαχητικών Sukhoi Su-35SE. Πολλά από αυτά τα αεροσκάφη έχουν ήδη κατασκευαστεί, καθώς ήταν μέρος παραγγελίας από την Αίγυπτο που τελικά ακυρώθηκε.

Η Αίγυπτος επρόκειτο να γίνει ο πρώτος πελάτης με  Su-35 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά την υπογραφή σύμβασης το 2018 (δεν υλοποιήθηκε μέχρι τον Μάιο του 2020), που περιλάμβανε την παράδοση 24-26 Su-35 για περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα 15 ή 16 αεροσκάφη ήταν ήδη κατασκευασμένα και έτοιμα για παράδοση, αλλά η Αίγυπτος δεν τα παρέλαβε ποτέ.

Δεδομένου ότι η Αίγυπτος είχε ήδη πληρώσει και τα αεροπλάνα είχαν κατασκευαστεί, η σύμβαση δεν μπορούσε να ακυρωθεί. Όμως το Κάιρο εξουσιοδότησε την United Aircraft Corporation (UAC) να τα μεταπωλήσει για λογαριασμό της. Όλα δείχνουν ότι ο πιο πιθανός αγοραστής φαίνεται να είναι το Ιράν, το οποίο καλείται να πληρώσει, το κόστος των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ των 24 Su-35 με βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) έχει ήδη επιλέξει 30 πιλότους από αεροσκάφη F-14A Tomcat, MiG-29 Fulcrum και F-4E Phantom II , που θα σταλούν στη Ρωσία για εκπαίδευση στο Su-35. Εάν η αμυντική συμφωνία υπογραφεί τον Ιανουάριο, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως και μέχρι τα μέσα του 2022 θα παραδοθούν και τα 24 Su-35SE.

Μέρος της συμφωνίας εξοπλισμού περιλαμβάνει επίσης εργασίες παράτασης ζωής, γενικής επισκευής και αναβάθμισης 23 αεροσκαφών MiG-29 και 25  βομβαρδιστικών Su-24MK. Οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε εγκαταστάσεις του Ιράν.


Το πακέτο εξοπλισμού που πρόκειται να αποκτηθεί περιλαμβάνει, την αγορά δύο συστοιχιών  αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400, οι οποίοι αναμένεται να παρέξουν καλύτερη προστασία σε στρατηγικές περιοχές, όπως οι εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Αυτή η συμφωνία, εάν οριστικοποιηθεί, θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα του Ιράν προς τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας του. Το κόστος των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με βαρέλια αργού πετρελαίου. Αν και η Ρωσία είναι αυτάρκης σε ενέργεια (και μάλιστα μεγάλος εξαγωγέας), είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να πληρώσει το Ιράν.

Παρόλα αυτά η συμφωνία αυτή των 10 δισεκατομμυρίων είναι πολύ μικρή, αν λάβει κανείς υπόψη την τεράστια ανάγκη για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των Ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ίσως αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι το μόνο που μπορεί να αντέξει προς το παρόν η ταλαιπωρημένη ιρανική οικονομία ή ίσως είναι η πρώτη από περισσότερες συμφωνίες όπλων για πετρέλαιο.

aviacionline

Σχόλια