12 Δεκ. 1868-Ίδρυση της Ανακτορικής Φρουράς

Ιδρύθηκε, επί Βασιλέως Γεωργίου Α, ως μάχιμο και τελετουργικό ταυτόχρονα Τμήμα υπό την τιμητική ονομασία «Άγημα». Το «Άγημα» αποτελεί «στράτευμα αυθύπαρκτον, μέρος του μονίμου στρατού και προορισμένον αποκλειστικώς δια την υπηρεσίαν ημών», αναφέρει το υπ. αριθμ. 65 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη 19η Δεκεμβρίου 1868. Στο «Άγημα», υπηρετούν γεροδεμένοι, ευθυτενείς νέοι, που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την προστασία του Βασιλέως.
Το 1914 συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά ως ιδιαίτερη Μονάδα Ευζώνων. Ο ρόλος της σταδιακά μετατράπηκε σε τελετουργικό, γνώρισμα που υποδηλώνεται και από τις ονομασίες που είχε κατά καιρούς η Φρουρά: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτου, Βασιλική Φρουρά και μετά το 1974 Προεδρική Φρουρά,.
Τη λέξη Εύζωνας την συναντούμε στα έργα του Ομήρου και αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι (“ευ΄+ζώνες=οι καλά ζωσμένοι). Από την συγκρότηση του Ελληνικού Στρατού οι Εύζωνες ήταν οι επίλεκτοι στρατιώτες και εξακολουθούν να αποτελούν σύμβολο γενναιότητας. Η επιλογή των στρατιωτών που στελεχώνουν την Προεδρική Φρουρά βασίζεται σε κριτήρια τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Οι Εύζωνες ήταν σύμβολα ανδρείας στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ιδιαίτερα στις μάχες στο Μπιζάνι και Κιλκίς-Λαχανά, τα Συντάγματα των Ευζώνων είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες αφού ποτέ δεν γύρισαν την πλάτη στον εχθρό δείχνοντας την δύναμη και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Η δόξα των Ευζωνικών Συνταγμάτων συνεχίστηκε και στην Μικρασιατική Εκστρατεία όπου οι Τούρκοι τους έτρεμαν και τους αποκαλούσαν Σειταν Ασκερ (Şeytan asker) (στρατός του Διαβόλου) εξαιτίας του πανικού που τους προκαλούσαν οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις τους.
Η Φρουρά φρουρεί τιμητικά όλο το 24ωρο το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το Προεδρικό Μέγαρο. Κυριακές και επίσημες αργίες διενεργεί την έπαρση και υποστολή της Σημαίας στον Βράχο της Ακροπόλεως, επίσης κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ. την επίσημη αλλαγή Φρουράς, στο Μνημείο. Αποδίδει τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και σε αρχηγούς ξένων κρατών που επισκέπτονται την Ελλάδα και συμμετέχει σε εορταστικές και εθνικές εκδηλώσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Η μονάδα είναι ξεχωριστή για το γεγονός ότι αποτελεί τη τελευταία ενεργή μονάδα Ευζώνων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Στρατόπεδο της Φρουράς από ιδρύσεως είναι, επί της οδού Ηρώδου Αττικού κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα) και φέρει το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης 1821 Γεωργίου Τζαβέλα.
(Ο Γεώργιος Τζαβέλας ήταν αδελφός του Κίτσου Τζαβέλα. Πήρε μέρος σε πάρα πολλές μάχες και τραυματίστηκε στη 2η πολιορκία του Μεσολογγίου. Στην έξοδο του Μεσολογγίου (1826) σώθηκε μαζί με τον αδελφό του Κίτσο. Σκοτώθηκε όμως στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ακρόπολη, το 1827.)
 

Σχόλια