Σχεδόν όλοι οι αρχιτέκτονες της Υφηλίου θέλουν να σχεδιάσουν τον άμεσο και έμμεσο εξωτερικό χώρο του Αρχαίου θεάτρου στη Λάρισα. Συμμετοχές από το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αργεντινή, την Μποτσουάνα και άλλων χωρών, καταδεικνύουν την σπουδαιότητα του έργου
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων για το Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που προκήρυξε ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων για τον άμεσο και έμμεσο περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
Η διαδικασία των εγγραφών στον διαγωνισμό ολοκληρώθηκε με τον τελικό αριθμό να διαμορφώνεται στις 1036, ενώ ιδιαίτερα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εγγραφές προέρχονται από αρχιτέκτονες και επιστημονικές ομάδες από 77 χώρες της υφηλίου!
Το τεράστιο ενδιαφέρον καταδεικνύει την ιδιαίτερη δυναμική που μπορεί να διαδραματίσει το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και τις σημαντικές και πολυεπίπεδες θετικές αλλαγές που θα επιφέρει στην πόλη η λειτουργία του.
Αν και είναι σίγουρο, ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και την εμπειρία από αντίστοιχους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οι τελικές συμμετοχές θα είναι σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τις εγγραφές, ο μεγάλος αριθμός των εγγραφών, επιβεβαιώνει το τεράστιο ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων για το Μνημείο και την ορθότητα της απόφασης της δημοτικής αρχής να επιμείνει στη προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρξαν και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν.
Ειδικότερα, οι εγγραφές στο διαγωνισμό προέρχονται από τις εξής χώρες:
Ευρώπη
Αλβανία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία
Aσία
Αρμενία, Βιετνάμ, ΗΑΕ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κίνα, Κιργιζία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Ομάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Συρία, Σρι Λάνκα, Υεμένη, Φιλιππίνες
Αφρική
Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Νότια Αφρική, Τυνησία
Αμερική
Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Περού
Ωκεανία
Αυστραλία
Πλέον το χρονοδιάγραμμα των επόμενων φάσεων μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής:
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών (ταχ/κή αποστολή) έως: 24 Φεβρουαρίου 2022
Προθεσμία παραλαβής συμμετοχών (ταχυδρομείο ή courier) 14 Μαρτίου 2022
Συνεδριάσεις Κριτικής Επιτροπής: 16-18 Μαρτίου 2022
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 22 Μαρτίου 2022
Υπενθυμίζεται ότι η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους εξής:
Διεθνής Κριτής, Πρόεδρος της επιτροπής Renato Rizzi (Ιταλία) , Διεθνής Κριτής, Deniz Incedayi (Τουρκία), Διεθνής Κριτής Rainer Mahlamäki (Φινλανδία), Έλληνας Κριτής Aristidis Sapounakis (Ελλάδα), Διεθνής Κριτής, Εκπρόσωπος UIA Christian Sumi (Ελβετία), Διεθνής αναπληρωματικός Κριτής – Εκπρόσωπος UIA Jacek Lenart (Πολωνία).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.