The Economist : Τι να περιμένουμε το τρίτο έτος του Covid...

Νέες θεραπείες με αντισώματα και αντιικά, καθώς και καλύτερα εμβόλια, είναι καθ' οδόν.

Στις επαρκώς εμβολιασμένες πλουσιότερες χώρες του κόσμου, το τρίτο έτος της πανδημίας θα είναι καλύτερο από το δεύτερο έτος και ο Covid-19 θα έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην υγεία και τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα εμβόλια έχουν αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων σε χώρες όπως η Βρετανία και το Ισραήλ (βλ. διάγραμμα). Αλλά σε χώρες που είναι φτωχότερες, λιγότερο καλά εμβολιασμένες ή και τα δύο, οι καταστροφικές συνέπειες του ιού θα παραμείνουν. Θα προκύψει διαφορά αποτελεσμάτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. 

Αν και η προσφορά εμβολίων αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, πολλές χώρες θα παραμείνουν υποεμβολιασμένες για μεγάλο μέρος του 2022, ως αποτέλεσμα των δυσκολιών διανομής και του δισταγμού όσον αφορά τα εμβόλια. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά θανάτων και ασθενειών και ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη. Το πρόβλημα του «τελευταίου μιλίου» της παράδοσης του εμβολίου θα γίνει οδυνηρά εμφανές, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μεταφέρουν εμβόλια στα φτωχότερα και πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Ωστόσο, τα παράπονα για την άνιση κατανομή θα αρχίσουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς η πρόσβαση στα "όπλα" των ασθενών γίνεται μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας από την πρόσβαση στα εμβόλια. Πράγματι, εάν οι κατασκευαστές δεν περιορίσουν την παραγωγή εμβολίων, θα υπάρξει υπερβολή μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέπει η Airfinity, ένας πάροχος δεδομένων για τις βιοεπιστήμες.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα χρησιμοποιηθούν ευρύτερα το 2022, καθώς οι χώρες κατανοούν ότι χρειάζονται. Ο Δρ Πλότκιν, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια & εφευρέτης του εμβολίου κατά της ερυθράς, λέει ότι τα τρέχοντα εμβόλια και οι τροποποιημένες εκδόσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικά, ενισχύοντας την προστασία έναντι των μεταλλάξεων.


Ο εμβολιασμός των παιδιών θα ενισχυθεί επίσης...
Όπου ο διστακτικός εμβολιασμός δυσκολεύει τις κυβερνήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους, θα τείνουν να δυσκολεύουν τη ζωή των μη εμβολιασμένων - απαιτώντας τα διαβατήρια εμβολίων, να παρευρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους και καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Η ανοσία και οι θεραπείες μπορεί να είναι αρκετά διαδεδομένες μέχρι τα μέσα του 2022, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να μειωθεί ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων. Σε αυτό το σημείο, ο ιός θα γίνει ενδημικός σε πολλές χώρες

Ο Stephane Bancel, το αφεντικό της Moderna, κατασκευαστή εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία m RNA , λέει ότι η εταιρεία του εργάζεται σε ένα «πολυδύναμο» εμβόλιο που θα προστατεύει, για περισσότερες από μία παραλλαγές του covid-19. Πέρα από αυτό, εξετάζει ένα «παν-αναπνευστικό» εμβόλιο που συνδυάζει προστασία από πολλαπλούς κορονοϊούς, ιούς του αναπνευστικού συστήματος και στελέχη γρίπης.

Άλλες καινοτομίες στα εμβόλια Covid-19 θα περιλαμβάνουν σκευάσματα-εμβόλια m RNA και εμβόλια που χορηγούνται μέσω δερματικών επιθεμάτων ή εισπνοής. Καθώς η προσφορά εμβολίων αυξάνεται το 2022, αυτά που βασίζονται σε m RNA θα προτιμώνται όλο και περισσότερο, επειδή προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα προστασίας. Αυτό θα πιέσει την παγκόσμια αγορά για λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια, όπως τα κινεζικά.

Σε πλούσιες χώρες θα δοθεί επίσης μεγαλύτερη έμφαση στις θεραπείες με αντισώματα για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19. Η Αμερική, η Βρετανία και άλλες χώρες θα βασίζονται περισσότερο σε κοκτέιλ όπως αυτά της Regeneron ή της AstraZeneca.

Τα περισσότερα υποσχόμενα από όλα είναι τα νέα αντιικά φάρμακα. Η Pfizer κατασκευάζει ήδη «σημαντικές ποσότητες» του αναστολέα πρωτεάσης της. Στην Αμερική, η κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει 1,2 δισεκατομμύρια σειρές ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύσσει η Merck, γνωστό ως μολνουπιραβίρη. Αυτό έχει δείξει την αποτελεσματικότητά του σε δοκιμές και η εταιρεία το έχει χορηγήσει άδεια για εκτεταμένη, προσιτή παραγωγή.

Υπάρχουν πολλά άλλα αντιικά φάρμακα στα σκαριά. Τα αντιικά φάρμακα που μπορούν να ληφθούν σε μορφή χαπιού, μετά τη διάγνωση, είναι πιθανό να γίνουν υπερπαραγωγές το 2022, βοηθώντας να γίνει ο Covid-19 μια ολοένα και πιο θεραπεύσιμη ασθένεια. Αυτό θα οδηγήσει, με τη σειρά του, σε νέες ανησυχίες σχετικά με την άνιση πρόσβαση και την κακή χρήση που ενθαρρύνει ανθεκτικά στελέχη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτήν την πιο αισιόδοξη προοπτική είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, ικανής να αποφύγει την προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

economist

Natasha Loder: Health-policy editor, The Economist


 

Σχόλια