The Economist-Covid-19: Η Κίνα είναι απίθανο να ανοίξει ξανά τα σύνορά της το 2022

Τον Ιούνιο του 2021, ένας από τους πιο σεβαστούς επιστήμονες της Κίνας, πρότεινε διστακτικά ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της για μηδενικό Covid το 2022.

Ο Zhang Wenhong, ο οποίος έχει παρομοιαστεί με τον Anthony Fauci , τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, για τη νηφάλια, βασισμένη στην επιστήμη ανάλυσή του, επικρίθηκε στο διαδίκτυο.

Επίσημα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια ιστορία ενός πρώην υπουργού Υγείας (του οποίου το υπόβαθρο είναι στα οικονομικά) που εκφράζει «έκπληξη» για την ιδέα της χαλάρωσης των ελέγχων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τον στόχο της εξάλειψης των λοιμώξεων από τον Covid-19. Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη χώρα στον κόσμο με πολιτική μηδενικού Covid.

Μια μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε τέστ σε όλη την πόλη και lockdown. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν απολυθεί για μερικά κρούσματα στις περιφέρειές τους. Οι περισσότεροι αλλοδαποί κρατήθηκαν έξω και όποιος μπορεί να μπει στη χώρα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες σε αυστηρή καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Σε πολλούς ανθρώπους στην Κίνα αρέσει να είναι χωρίς Covid. Αυτό δυσκολεύει το κόμμα να ανοίξει ξανά τα σύνορα.

Η οργή της παραλλαγής Delta σε άλλες χώρες επιβεβαίωσε την πεποίθηση των ηγετών ότι η μετάβαση προς μια κοινωνία «ανεκτική στον Covid» θα ήταν καταστροφική. Ο μηχανισμός της εγχώριας προπαγάνδας έχει περάσει μήνες καυχώνται για την ανωτερότητα του αυταρχικού συστήματος της Κίνας στην καταστολή του ιού.

Αν και μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας αμφισβήτησαν προσεκτικά πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι πολιτικές της Κίνας για μηδενικό Covid, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από τη θέση της.

Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το μήνυμα θα έπαιρνε χρόνο και θα ήταν επίσης ενοχλητική.

Θα είναι δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η ζωή με τον ιό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ισχυρίστηκε το κόμμα.

Επιπλέον, η Κίνα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες να μείνει κλειστή: οι εξαγωγές της έχουν επηρεαστεί ελάχιστα και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι υψηλότερες από ότι πριν από την πανδημία.

Ως εκ τούτου, οι αυστηρές απαιτήσεις καραντίνας ενδέχεται να επιμείνουν για μεγάλο μέρος, αν όχι όλο, του 2022.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν πως αναμένουν ότι, οι αυστηροί περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις θα παραταθούν για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν μέσα και γύρω από το Πεκίνο τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενες από την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Κίνας.

Το πενταετές συνέδριο του κόμματος στα τέλη του 2022 αναμένεται να επιβεβαιώσει τον Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη της χώρας για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.Το κόμμα μπορεί ακόμη και να επιλέξει να περιμένει μέχρι την ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2023 για να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, προτείνει ο Huang Yanzhong του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μιας δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ.

Η πολιτική εμβολίων φέρνει περαιτέρω επιπλοκές. Η Κίνα θέλει να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του 2021.

Ωστόσο, κανένα ξένο εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί και τα εγχώρια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Sinopharm και Sinovac, δεν είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της Delta.

Ακόμα κι έτσι, αυτά τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτρέπουν σοβαρά κρούσματα Covid-19, τα οποία, θεωρητικά, μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά στην Κίνα, ακόμη και άτομα που υποφέρουν από ήπια συμπτώματα νοσηλεύονται.

Ως αποτέλεσμα, το άνοιγμα θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για τα νοσοκομεία, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Οι κινεζικές εταιρείες αναπτύσσουν νέα εμβόλια βασισμένα στην τεχνολογία mRNA, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους.

Το Χονγκ Κονγκ μπορεί να αποδειχτεί ένα καμπανάκι. Η κυβέρνηση της πόλης θέλει απεγνωσμένα να ανοίξει τα σύνορά της με την ηπειρωτική Κίνα. Είχε μόνο μερικά νέα κρούσματα τους τελευταίους μήνες.

Όμως οι αρχές της ηπειρωτικής χώρας αρνήθηκαν. Εάν αλλάξουν γνώμη, αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι το κόμμα είναι τελικά έτοιμο να εγκαταλείψει την πολιτική του για μηδενικό Covid.

Sue-Lin Wong: Ανταποκριτής, The Economist


Σχόλια