Η Βρετανία ενέκρινε το αντιικό χάπι της Merck για τη θεραπεία του κορονοϊού


Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα διευκρινίσουν εν ευθέτω χρόνω πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά της covid-19 στους ασθενείς.

Στις κλινικές δοκιμές το χάπι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σχεδόν στο μισό.

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ είπε ότι η θεραπεία αυτή «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» για τους πιο ευάλωτους πολίτες και τους ανοσοκατεσταλμένους. Έκανε δε λόγο για «ιστορική ημέρα».

Το φάρμακο είναι σχεδιασμένο ώστε να επιδρά στον γενετικό κώδικα του ιού, αποτρέποντας την εξάπλωσής του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας έναντι της COVID-19 σε μορφή χαπιού

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει παράλληλα έντονη ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με COVID-19. Οι ρυθμιστικές Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από λίγες ώρες, έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Σημαντικό, επίσης, είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας η διασπορά του κορονοϊού στην Αγγλία

Οι λοιμώξεις COVID-19 στην Αγγλία έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τακτική μελέτη παρακολούθησης του κορονοϊού.

Η μελέτη REACT-1 από το Imperial College του Λονδίνου υπολογίζει ότι στο διάστημα 19-29 Οκτωβρίου το ποσοστό φορέων του ιού στην Αγγλία ήταν 1,72% επί του πληθυσμού, αυξημένο σημαντικά από το 0,83% της προηγούμενης μελέτης που αφορούσε το Σεπτέμβριο.

Τον Ιανουάριο του 2021, όταν διαπιστώθηκε η επικράτηση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, η ίδια μελέτη υπολόγιζε ότι το ποσοστό διασποράς του ιού ήταν 1,57%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων μαθητών, με ένα στα 17 παιδιά να είναι φορείς μέσα στον Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 5,85% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών ήταν φορείς αυτή την περίοδο, όπως και το 5,75% των παιδιών ηλικίας 13-17.

Η νεότερη μελέτη συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι «κρίσιμες» για την πορεία της πανδημίας, καθώς οι μαθητές επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στα σχολεία μετά από τις φθινοπωρινές διακοπές μίας εβδομάδας.

Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει αύξηση των λοιμώξεων σε κάθε περιοχή της Αγγλίας πλην του Γιόρκσιρ στα βορειοανατολικά της χώρας. Η υψηλότερη διασπορά εντοπίζεται στα νοτιοδυτικά, με 2,18% επί του πληθυσμού.

Η μελέτη REACT-1 βασίζει τα συμπεράσματα της σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ο επικεφαλής συντάκτης καθηγητής Πολ Έλιοτ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος των ανηλίκων από 12 ετών και πάνω, καθώς και της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ Δρ Τζένι Χάρις σχολίασε ότι «αν και ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αυτά τα ευρήματα είναι μία δυνατή υπενθύμιση ότι η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος και παραμένει σοβαρή απειλή για την υγεία μας».

Σχόλια