Χρυσό Deal Πούτιν-Βούτσιτς για το Φυσικό αέριο – Η Σερβία θα το αγοράζει 4 φορές φτηνότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη

Πούτιν και Βούτσιτς έδωσαν τα χέρια και η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Σερβία σε προνομιακή τιμή η οποία θα είναι έως και τέσσερις φορές χαμηλότερη από την τιμή που ισχύει σήμερα στην διεθνή αγορά.


Η Σερβία θα συνεχίσει να πληρώνει 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για τους επόμενους έξι μήνες,
δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας, όπου η ανανέωση της συμφωνίας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου ήταν ένα από τα θέματα τους. Ο Βούτσιτς είπε: «Ο Πούτιν έχει δείξει φιλία προς τη Σερβία». «Καταφέραμε… για τους επόμενους έξι μήνες μια τιμή φυσικού αερίου των απίστευτων 270 δολαρίων, έτσι ώστε η τιμή μας να μην αλλάξει. Πήραμε επίσης μια αύξηση στην ποσότητα φυσικού αερίου σε αυτούς τους έξι μήνες και αποκτήσαμε ευελιξία [στη μηνιαία παράδοση], για την οποία παρακάλεσα ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Βούτσιτς στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση, μετέδωσε η Ραδιοφωνία-Τηλεόραση της Σερβίας. 

Η Σερβία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, με την εγχώρια παραγωγή να καλύπτει μόνο περίπου το 15 % των αναγκών της. Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Οκτώβριο η Σερβία πλήρωνε 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, πολύ λιγότερο από το επιτόκιο αναφοράς που εκτινάχθηκε πρόσφατα. Η τρέχουσα συμφωνία της Σερβίας με την Gazprom, η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2013, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου. 

Ο Βούτσιτς είπε ότι αυτός και ο Πούτιν «συζήτησαν επίσης για ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο και άφησαν ορισμένα στοιχεία, αλλά μέχρι να το υπογράψω, δεν έχω δικαίωμα να το πω αυτό». Σύμφωνα με το πρακτικό της συνάντησης, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του Ρώσου προέδρου , ο Πούτιν είπε στον Βούτσιτς ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό. Θα αναθέσουμε στις αρμόδιες εταιρείες μας να ολοκληρώσουν αυτήν την εργασία. 

Σε κάθε περίπτωση, θα βρούμε μια λύση που θα είναι αναμφίβολα αποδεκτή από τους Σέρβους φίλους μας. Ο Πούτιν είπε επίσης: «Αναμένουμε από την πρωθυπουργό της Σερβίας (Ana Brnabic) να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Δεκέμβριο». 

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα έρθει στη Σερβία «μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους».

Σχόλια